2008-12-30

Moderaterna på riksnivå verkar ha det lättare

Jag brukar försöka hålla ganska bra på kommunpoliken i mitt eget län. Det har inte undgått mig att moderaterna i Värmdö och Vaxholm haft det ganska knepigt med bråk och splittring. Detta är lite fascinerande med tanke på att Fredrik Reinfeldt verkar ha ganska bra ordning i de egna leden.

Nu skriver SvD att det är ledarskiften på gång i Huddinge, Värmdö och Vaxholm. I Värmdö tar min gamle granne Lasse Alversjö över. Ingen lätt uppgift kan jag tro att reda upp i ett sargat parti som under många år haft den ena personkonflikten efter den andra?

Personligen tror jag att vi bara ser början på interna konflikter i kommunpolitiken. Det är alltfler som snabbt träder in i maktpositioner som de knappast skolats in i. Rekryteringsbasen för politiker minskas.

Men är det inte ett litet fattigdomsbevis att det just är män som tar vid. Vågar jag tro att kvinnor i större utsträckning reflekterar över uppdraget innan de tackar ja?

Bloggar om

2 kommentarer:

Moz sa...

Jo, det är inte bra att vi i Vaxholm ännu inte lyckats få ungefär lika många kvinnliga som manliga förtroendevalda på framträdande poster. Men samtidigt är det också en spegelbild av hur det ser ut bland de som är aktiva idag. Kvinnorna är i minoritet. Nyrekryteringen har bland annat därför varit en av de högsta prioriteterna det senaste året.

Sedan är i alla fall jag inte oroad över bristen på inskolning (blott två år i kommunstyrelsen). Jag tror att jag och många andra sjuttiotalister tvingats bli "specialister på att lära" snarare än traditionella specialister. Hellre fråga än illa fäkta.

Per Westberg sa...

Lycka till Per.

Min oro är att de "snabba karriärerna" leder till att man får in folk som kanske inte riktigt har känslan för det egna partiets poltik och politikens behov av att förhandla och kompromissa.