2008-12-22

Stand in för Jesusbarnet

UPDATE: Dagen meddelar på julaftonen att Jesusbarnet är tillbaka i julkrubban. Jag rekommenderar att ni läser JNYtt för att läsa hur det verkligen gick till.

Aftonbladet har den något löjliga rubriken "Jesusbarn stulet i Bibelbältet" när man berättar att någon stulit Jesusbarnet ur den krubba som finns utanför Stora hotellet i Jönköping.

Bättre information får man om man går in på J-Nytt där vi kan läsa att man uppenbarligen missade att låsa in glasfiberskulpturerna på lördagskvällen. En annan tröst, som delges oss, är att det lär finnas en reservjesus som man kan ordna fram om historien inte är löst innan julafton.
Egentligen är det ganska intressant att vi talar om just krubban när vi plockar fram hela arrangemanget med stall, krubba, Jeusbarn, jungfru Maria, Josef och de tre vise männen. Mer rätt är nog att använda termen julkrubba.

Den första "svenskkyrkliga" julkrubban dök upp på Ersta diakonissanstalt 1906 men numera är den ett trevligt och pedagogiskt inslag lite här och var. År 1944 lär förresten termen barnkrubba ha bytts mot daghem.

Själv ska jag ikväll fylla en krubba med havre och kraftfoder. Den är garanterat tom efter tio minuter.

Dagen

Inga kommentarer: