2008-12-27

Ge ingen chansen att ta upp idiotiska traditioner

UPDATE:Skulpturen återfunnen den 28 december. SvD, Dagen, Sydsvenskan

Strax före jul var det någon som snodde Jesusbarnet ur den julkrubba som man satt upp utanför Stora Hotellet i Jönköping. Någon dag före julafton kom glasfiberskulpturen tillrätta och ordningen var återställd. Men nu läser jag på SR Jönköpings webbplats att två pojkar på annandagen förstörde installationen genom att kasta Jesusbarnet i Vättern.

Julbocken i Gävle stod över julafton men på Annandagen passerat var det något pucko som satte den i fyr.

Frågan är om det är någon idé att hålla på med trevliga inslag i stadsbilden när man ser att det utvecklas traditioner att återkommande förstöra. Det är lika bra att man ger upp i Jönköping.

Risken är annars stor att man blir en del av en dum tradition. Media har en tendens att falla in i sådana knäppa traditioner vilket kan medverka till att många ur allmänheten tycker att det är en kul grej att sno Jesusbarnet. En stor julkrubba är trevligt men varför bidra till att idiotiska traditioner skapas?

SvD, Dagen. Sydsvenskan

Bloggar om ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det handlar om marknadsföring. Mycket billigare att sätta upp en julbock än att köpa reklam i alla landets tidningar och tv-kanaler ...

Per Westberg sa...

Jo jag är medveten om det. Men det är inte rimligt att räddningstjänsten ska lägga resurser på sådant här. För eller senare sinkas man till något annat viktigare larm.

Anonym sa...

Kan ingen skruva fast denna - tydligen publika religiösa docka med ett par rejäla fransksruvar - underifrån via vaggan? Sen så kan man ju undra varför ett hotell här har ett sådant behov av att visa upp ett så osvenskt och katolskt spektakel som en julkrubba - naturlig storlek? Katolska helgonet Lucia pararaderar/firas årligen i svenska protestantiska kyrkor med unga söta blonda tjejer med vita tänder, och som sjunger falskt.Ivrigt ditröstade av far och mormödrar.

Visst är det härligt att vinna en tävling som går ut på att hålla käften och se söt ut på bild? Vilka killar ställer upp på sånt?

Att den ursprungliga lucia inte bara var mörkhårig utan dessutom i förtvivlan stack ut ögonen på sig själv- då hon inte fick sin älskade har bortrationaliserats mitt bland alla snygga tänder och lagom kurvighet. Lägg ner!

Anonym sa...

Jag tycker att det är förjävligt att blåsa trehundratusen på en installation som de flesta skiter högaktningsfullt i. Ge bort stålarna till nån som verkligen behöver det. Det lokala härbärget kanske?

Anonym sa...

Synd att ingen brände upp krubban istället. Kristendom (och all annan religion) förpestar livet för vanliga sunda människor. Hade varit gott åt alla kristna att få sig en rejäl näsbränna för omväxlings skull.