Man kan inte alltid ta emot gåvor
I mitt jobb har jag ofta talat om gåvor och förhållningssätt kring gåvor. Att skänka till församlingar och ideella organisationer är viktigt för den enskilde och väsentligt för mottagarna. Gåvan är ett bevis på uppskattning och engagemang och är inte sällan en väsentlig förutsättning för kyrkor och ideella organisationer. Men mottagarna måste också ha ett förhållningssätt. Ibland måste man tala med gåvogivaren så att inte gåvan får motsatt effekt som det varit tänkt. Att ta emot en fastighet med villkoren att den ska användas på ett alldeles speciellt sätt kan till exempel komma att innebära att man drar på sig ett ekonomiskt ansvar när man tar emot gåvan. Likaväl kanske man måste tala med den som vill skänka en värdefull eller vacker tavla med förbehåll att den ska hängas på ett särskilt sätt. Det finns ju en risk att det inte går att uppfylla önskemålen eller att man får höjd försäkringspremie och tvingas investera i larmanläggningar.
Goda gåvor bildar skola
Att kronprinsessans lysning uppmärksammas genom gåvor är bra. Många organisationer ger verkligt bra gåvor och bildar skola. Så gör Försvarsmakten som uppvaktar med ett upplevelseläger för ungdomar med särskilda behov. Helt i linje med Kronprinsessans engagemang för barn och ungdomar med funktionshinder. många andra organisationer, myndigheter och kommuner ger också gåvor som inte är materiella värde för just brudparet.
Röd gåva bra och röd gåva korkad
Idag gör DN en resumé över gåvorna från Sveriges kommuner. Den dyraste gåvan kommer från Borås kommun och är i form av en skulptur för 300 000 kronor. Vi möter en vacker brudklänning i röd färg som ska symbolisera stadens textilarv. På klänningen klättrar grodor och alla vet ju vad som händer om man kysser en groda. Det är en bra gåva. Den är vacker, den kommer att stå kvar i skulpturstaden Borås och den kommer att berätta många historier för betraktaren.
En mindre genial gåva är den som Mona Sahlin överlämnat från Socialdemokraterna. Sossarna skänkte ett stående abonnemang från Folkoperan (Sydsvenskan). Men grejen är att det inte finns några stående abonnemang på Folkoperan . I själva verket är det alltså en förbindelse från sossarna att betala biljetterna när de framtida drottningparet väljer att sätta sig på Folkoperan i stället för på Kungliga Operan där de kommer att ha egen logé och kan smita in gratis. För det första ska man inte ge presenter som kan upplevas som en belastning för mottagaren. Folkoperan är kanon men det kan inte var kul att gå dit som bevis på att man uppskattar gåvan. Till yttermera visso är det knepigt med en gåva som belastar gåvogivaren i framtiden. Tänk om den blivande statschefen i framtiden ska behöva tänka att hon vill gå på Folkoperan. Samtidigt har det socialdemokratiska partiet blivet ett fattigt parti. Vilken Ågren att uppleva kultur på en fattigs bekostnad. Vad Sahlin och partiledningen gjort är att lägga ett ok på sina efterträdare.
Partiets present kan karaktäriseras som att man ger en gåva som kommande generationer ska betala. Denna röda gåva är nästan lika pinsam som den platt-TV som regeringen Reinfeldt skänkte kronprinsessan på hennes 30-årsdag. En platt-TV till tjänsterummet från en regering som krisade initialt på grund av statsrådens tv-licenser. SIC!!!
1 kommentar:
Borås har många moderna skulpturer, staden har satsat på det. En röd klänning, var la fin. Något passande för hertiginnan och hertigen av Västergötland.
Skicka en kommentar