2007-01-17

Aftonbladets Åsa Petersen klampar in i könsrollsfällan

Det är en allmänt spridd uppfattning att kvinnor i media ofta framställs på ett annat sätt än män. Precis som arbetgivare vid rekryteringar har media en tendens att ställa en särskild typ av frågor till kvinnor. Frågor som man ofta inte ställer till män. Dessa frågar handlar ofta om barn, omhändertagande av åldriga föräldrar och hushållsarbetet.

När Åsa Petersen i gårdagens Aftonbladet skriver krönika gör hon sig skyldig till ett liknande könsrollstänkande som ingår i det dolda förtrycket av kvinnor. Jag menar att hon under rubriken "Axén Olin, sluta vara duktig flicka" ifrågasätter Kristina Axén Olin utifrån ett könsmönster. Åsa Petersen är påhejad av Helle Klein när hon skriver:
Kristina Axén Olin är offer för den ideologin. I stället för att se hur socialt
konstruerade könsroller hämmar och hindrar henne, skyller hon på sig själv och
sitt kön. Hon ger ”kvinnligheten” skulden för utbrändheten. Det är ett svek mot
alla kvinnor.
Visserligen kan vi tycka att det verkar skumt när Kristina Axén Olin säger att hon förutom sitt enormt slitiga jobb sköter i stort sett alla hushållstjänster. Men varför slå på henne för detta. Hon tar ju upp frågan som ett av sina problem och därmed är det uppenbart, åtminstonne för mig, att hon jobbar med frågan. Men Åsa Petersen menar att hon har rätt att krypa inpå Axén Olin och skuldbelägga. Visserligen har Åsa Petersen och Helle Klein kritiserat Göran Pettersson för påstådd gubbighet. Men aldrig har de gått in i hur detta eventuellt skulle påverka hans privatliv. Hade de behandlat Göran Persson som de behandlar Axén Olin hade vi fått se vämjeliga skrivningar om Görans Perssons förhållande till före detta fruar och barn.

Uppenbarligen skiljer man på män och kvinnor.

SvD ledare 17 jan, Axén Olin behövs i Stockholmspolitiken

Inga kommentarer: