2007-01-30

Huset Oldenburg regerar Norge

Tre dagar med sammanträden på den stora flygplatsen innebär att man bör inleda samtal med andra nationaliteter. Eftersom det är knackigt med portugisiskan tog jag chansen att föra intellektuella samtal med några norrmän.

Döm om min förvåning när norrmännen inte kunde redogöra för vilken ätt deras kungligheter tillhör. Varenda svensk vet att våra kungafamilj är Bernadotter. Vissa tror till och med att kungen bär familjnamnet Bernadotte. Möjligen kan detta namn cirkulera i något inkognitopass men vår kungliga familj har enligt folkbokföringen en asterisk i stället för familjenamn.

Nu har jag kollat svaret och kan meddela alla norrmän att kung Harald, kronprins Haakon Magnus och prinsessan Märtha Louise med flera tillhör huset Oldenburg i likhet med sina tidigare danska kollegor. Dronning Ingrid av Danmark är av huset Oldenburg-Sönderborg-Glücksburg.

Vi kröner den genealogiska utflykten med att konstater att den engelska kungafamiljen numera heter Windsor efter det förnäma slottet Windsor castle. Det egentliga familjenamnet Sachsen-Coburg-Gotha, ansågs olämpligt 1917.

2 kommentarer:

Svorsken sa...

Nu är jag långt ifrån någon expert på blåblodig genealogi, men enligt norska wikipedia så tillhör den norska kungafamiljen huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Läs mer: Huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg

Anonym sa...

Och jag som kollade svenska wikipedia. Men båda svaren är nog rätt. Oldenburg är stammen till Glücksborg och Augustenborg. Från Glücksborghärstammar de danska regenterna fr.o.m. 1863, de norska fr.o.m. 1905 och det numera detroniserade grekiska kungahuset.

Allt enligt nationalencyklopedien.