2007-01-27

Sveriges första kvinnliga förbandschef


Bild: Försvarmakten

I veckan har Försvarsmakten fått den första förbandschefen som är kvinna. Det är flygvapenöversten Lena Hallin som blir chef för det nybildade ledningsregementet i Enköping. Ledningsregementet har till uppgift att utbilda, utveckla och öva förband med uppgifter inom ledningsfunktionen, informationshantering och psykologisk krigföring.
Att Lena Hallin är den första kvinnan som förbandschef har uppmärksammats vid utnämningen i december men i samband med tillträde kommenteras inte hennes kön. Det är ganska coolt tycker jag och visar på en försvarsmakt som verkligen har en framgångsrik strategi när det gäller jämställdhet. Alla andra organisationer med mansdominans skulle trumpeta ut en sådan här sak men försvarsmakten tänker annorlunda. Envetet arbetar man för att erövra jämställdheten och det gör man med stort fokus och öppenhet. När man väl når ett delmål fokuserar men inte på kön. I stället står uppgiften i centrum.
Den kvinna i Sverige som nått högsta militära grad är sannolikt Annemarie Göransson som var generalläkare 1997-2004. Hon hade den militära graden generalmajor.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: