2007-01-27

Santiago de Compostela


Det är helt okej att gå i Tyresta nationalpark men det där med pilgrimsvandring lockar också. Vandringar som präglas av långsamhet, frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystnad, delande och andlighet. Brister som vi moderna människor ofta reflekterar över och längtar efter.

Pilgrim ger sig ut på vallfärd
Pilgrim är som bekant en person som ger sig ut på vallfärd och fenomenet finns i många religioner. Det handlar om att bege sig till en helig ort för att fullgöra en religiös plikt eller för att bedja och få välsignelse. Även utanför den direkta religionsutövningen kan man se vallfärdsfenomen och jag tänker tilll exempel på hur Elvis Presleys egendom och dödsplats Graceland i Memphis lockar stora skaror besökare.

Jakobs grav
Inom kristendomen kom vallfärderna ursprungligen att knytas till apostlarnas och martyrernas gravar samt till bibelkända orter i det Heliga landet.

En viktig pilgrimsled blev El Camino till Santiago de Compostela (800 kilometer) i norra Spanien Pilgrimens mål var Santiago de Compostela där aposteln Jakob sägs ha sin grav. Jakob var den första av apostlarna som led martyrdöden då han avrättades under Herodes Agrippa I (Apg. 12:2).

Ny bok
Nu har bokförlaget Veritas gett ut boken "Vägen till Santiago de Compostela" av den katolske prästen Jan Folkegård. Det är en faktaspäckad handbok som syftar till att berika vandringen på den anrika leden mot Santiago de Compostela, Galiciens huvudstad.

Vatikanradion, Mer om Jan Folkegårds guidebok om pilgrimsleden El Camino till Santiago de Compostela

Läs om andra pilgrimsleder
Pilgrimscentrum i Vadstena

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: