2007-01-20

Svensken kan inget om Finland

Nu i veckan har finländsk TV frågat stockholmare om vad som hände i Finland under andra världskriget. Jag hörde några av svaren på Ekots kvart i sex-sändning och svaren var bedrövliga. Enligt undersökningen har hälften av Sveriges befolkning inte en susning om Finland och andra världskriget. Jag skäms.

För en tid sedan berättade jag för några vänner att en finländsk försvarsminister varit präst i Svenska kyrkan. -Att vara försvarsminister i Finland är att vara försvarminister i Sverige, var en klurig kommentar jag fick.

Om man är historielös förstår man inte vilket djup den kommentaren har.

1 kommentar:

Peter Olevik Dunder sa...

Ett sätt att råda bot på den historielöshet som tycks råda är att nationellt se över målen för skolans historieundervisning. Ett annat sätt är att stödja organisationer som Föreningen Norden som sedan länge arbetar med den här och liknande frågor. Ett mediadrev kan säkert göra sitt till det med. :-)

"Föreningen Norden kämpar för medborgarnas intresse av ett bättre fungerande samarbete i Norden, sprider kunskap om språk, kultur, historia och samhällsliv i de nordiska länderna och skapar nätverk mellan folk och länder."

Föreningen Norden har dessutom i år "Karelen - ett gränsland i Norden" som sin årsbok.