2007-01-08

Öppnade kylskåpet - Fick betala 3 496 kronor

3 496 kronor är priset som Thomas i Gävle fick betala för att han öppnade kylskåpet samtidigt som han hade bilen nere på gatan. Hovrätten för nedre Norrland menade nämligen att det faktum att plockade in varor i ett kylskåp ligger utanför vad som enligt vanligt språkbruk faller in under begreppet i avlastning av gods.
Det vet vi alla att enligt förordningen (2001:651) om vägtrafikdefinitioner definieras "parkering" som en uppställning av fordon med eller utan förare, som inte sker för "på- eller avlastning av gods". Parkeringsvakten Yvette från ett privat parkeringsbolag lappade en höstdag 2005 ett fordon på en vändplan i ett bostadsområde i Gävle. Bilen hade stått på vändplanen mellan 20:54 och 21.05.

-Jag vill inte betala felparkeringsavgift, invände Thomas som menade att han bara kilat upp till lägenheten med två plastkassar från Konsum. Han fick medhåll av tingsrätten som menade att tio minuters frånvaro var rimligt och att man nog bör kunna ha rätt att plocka in varorna i kylskåpet.

Parkeringsbolagets ombud överklagade och hovrätten fann att att aktiviteten att plocka in varor i ett kylskåp ligger utanför vad som enligt vanligt språkbruk faller in under begreppet i avlastning av gods. Thomas hade alltså parkerat bilen.

Nu fick Thomas betala parkeringsavgiften på 500 kronor, motpartens rättgångskostnader i tingsrätten och hovrätten, tillhopa sammanlagt 3 496 kronor.

Dessutom är Konsumkvittot fogat till domen och jag konstaterar att de varor som Thomas måst stoppa in i kylen är en 330 grams grevéost och en 540 gram billinge dito.

Vad lär man av detta?
1. Det kan bli dyrt att vägra betala en felparkeringsavgift. Man kan få stå för motpartens rättegångskostnader om man förlorar.
2. Man ska ställa in kassarna på golvet. Ett tips är att sannolikheten för att man slipper plocka in varorna i skafferiet är stor om man till sin hustru säger: -Jag måste flytta bilen, du kommer väl ihåg utgången i målet FT 650-06 i hovrättten för nedre Norrland.
3. Det är tveksamt om man ska spara gamla Konusmkvitton. Man har ingen nytta av dem i hovrätten. I stället blir de allmän handling och ditt inköp blir verkligen "allmän handling". Alla kan se att Du köpt 20 säkerhetsnålar för 26:50.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja..a. Heja Sverige! Rättsväsendet här är ju underbart. Liten "felparkering" ger fällande dom, medan killarna som våldtog en tjej släpptes fria! Skälet var att tjejen inte var full nog.

Härligt! (obs! IRONI)