2007-01-07

Agentanklagelser i Polen

UPPDATE
BBC, Polish archbishop quits amid row
Biskop Stanislaw Wielgus utsedd av Vatikanen till ärkebiskop i Warszawa avgick på egen begärna bara några timmar innan han skulle installeras i Warszawa. Detta är givetvis ett hårt slag för alla polacker men det påminner oss om vilken hemsk diktatur som föregått demokratin i Polen.

2007-01-04 skrev jag:
Ny ärkebiskop anklagas för att ha varit kommunistspion

Polens nya ärkebiskop av Warszawa, Stanislaw Wielgus, född 1939, anklagas idag för att under lång tid ha varit agent åt den forna kommunistregimen i Polen. Detta uppger CNN som skriver:



Church spokesman Jozef Kloch said a three-man church commission had poured through files in recent days and had presented Wielgus on Thursday with a summary of what it found in 68 pages of secret police files on him, Kloch told reporters in Warsaw.

"We've given the report to Archbishop Wielgus so he can have the possibility to take a stance on it," Kloch said.
Stanislaw Wielgus utnämndes den 6 december och installeras nu på söndag då han efteräder kardinal Jozef Glemp som varit Polens ärkebiskop i 20 år och bakgrunden till anklagelserna är uppgifter från flera media i Polen.

Sannolikt storm i vattenglas
Förvisso var det många präster i Polen som samarbetade med företrädare för diktaturen. Det har katolska kyrkan i Polen erkänt. Tyvärr var många av dessa kollaboratörer ofta tvingade till samarbete med regimen. Det är enligt min mening osannolikt att Wielgus skulle ha gjort sig skyldig till alltför komprometterande handlingar.

Den katolska kyrkan är stark i Polen och har sannolikt tillgång till allt material som finns. Vatikanens rekryteringsprocesser är rigorösa och man missar inte sådan här saker. Särskilt inte som Polens avgående ärkebiskop Jozef Glemp öppet medgett att polska präster lämnade ut uppgifter som handlade om den tidigare påven Johannes Paulus under hans tid som ärekbiskop i Krakow.

The Institute of National Remembrance - Commission of the Prosecution of Crimes against the Polish Nation (IPN)

Romersk katolska kyrkans Håkan Ohlsson

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: