2008-10-12

Aftonbladet gör bort en kvinna


Aftonbladet låter en ung kvinna från Halland beklaga sig över att hon fått böter för att hon kört i diket när hon greppat mobiltelefonen. – Det är absurt. Jag skulle ha sagt att jag väjde för ett rådjur i stället, låter kvinnans klagosång.

Det är bra att Aftonbladet uppmärksammar faran med mobiltelefoner. Att ökat mobiltelefonerande leder till fler olyckor är vederlagt. Men nog är det lite pinsamt att låta intervjua en kvinna som gör bort sig å det grövsta. Omdömet är nog inte det bästa när man i Sveriges största tidning säger att man borde ljuga när räddningstjänst och polis kommer till platsen. Det naturliga är givetvis att vara rakryggad och erkänna samtidigt som man reflekterar över den tur man har att ingen människa skadas när man mejar ner ett antal brevlådor.

Inte blir det bättre när kvinnan i artikel säger att hon tycker att boten är märklig. Hon frågar sig om en förälder som sträcker sig efter nappen som ett skrikande barn tappat också skulle ha blivit dömd?

Svaret är självklart ja. Straffet skulle sanolikt vara högre. Det skulle till och med kunna vara frågan grov vårdslöshet i trafik eftersom det föraren visar uppenbar likgiltighet för andra människors liv.

Tänk att det finns människor med körkort som inte vet att man kan stanna sin bil på en vägren eller köra av vid en avfartsväg. På E6:an söderifrån mot Halmstad är det inte särskilt långt mellan avfarterna.

En dagsbot som slutar på 2 000 kronor verkar också väldigt modest särskilt som penningböterna för fortkörning är väsentligt högre. Det är samma belopp som skrivs ut på platsen som penningbot om man kör för nära framförvarande fordon. När det som i detta fall handlar om vårdslöshet i trafik blir det 40 dagsböter som åklagaren utfärdar genom strafföreläggande.

Vän av ordning skulle i detta fall kunna säga att länsstyrelsen borde fundera på att dra in körkortet. Nu krävs det dock grov vårdslöshet i trafik eller upprepade förseelser för att återkallelse ska bli aktuellt. Det finns ingen regel om återkallelse på grund av allmänt dåligt omdöme om det nu inte kan härledas till medicinska orsaker. Körkortsåterkallelse är ju som bekant inget straff utan en trafiksäkerhetsåtgärd.

Själv har jag en fast installerad handsfree i nya bilen med anslutning via bluetooth. Även om jag kan svara genom en knapptryckning på ratten inser jag att det inte är någon bra grej att snacka i mobilen när man är ute på allmän väg.

Bloggar om

3 kommentarer:

Alexander sa...

Eller hur! Hur svårt är det att stanna bilen om man ska prata i telefon? Jösses vad denna kvinna gör bort sig!

Anonym sa...

mythbusters pa discovery visade genom tillförlitliga tester att det var lika farligt att prata i mobilen som att kora "latt" rattfull. Handsfree eller forbud är end vagen.

Anonym sa...

Det är skrämmande att denna kvinna vistas i trafiken med den inställningen hon har! Konstigt att hon verkar tro att andra människor skulle tycka synd om henne som fick böter.
/Anna