2008-10-28

Den som dör rik, dör vanärad.


Igår rasade Carnegieaktien på börsen och idag meddelas att Riksbanken lånar ut fem miljarder kronor för att rädda likviditeten i denna bank.
För ett år sedan riktade Finansinspektionens skarp kritik mot Carnegie Investment Bank AB och jag ondgjorde mig över hur banken därmed svärtade ner ett fint hedervärt namn hämtat från det göteborgska handelshuset D. Carnegie & Co AB. I Sverige lever det urspungliga namnet kvar i Carnegie Porter ett öl som kanske inte direkt tilltalar mig.

Carneigies problem i dagarna lär inte stärka namnet Carnegies renommé. Det är orättvist.

Mest känt är namnet kanske från den amerikanska grenen av denna skotska ätt. Carnegiestiftelsen är en fond som grundades 1911 med hjälp av en av den amerikanske industrimannen Andrew Carnegies donationer. Carnegiestiftelsen delar ut belöningar till personer som räddat andras liv med fara för eget och stöd till anhöriga till dem "som omkommit under utförande av sådana fredliga hjältebragder".

Det blir lätt ironiskt att industrimannen och filantropen Andrew Carnegiies valspråk var: - Den som dör rik, dör vanärad. Han hade rätt. Synd att några som snott hans namn blir synliga bevis på klokheten i valspråket.

Kyrkoordnaren den 3 oktober 2007, Den som dör rik dör vanärad, SvD, DN, SvD

Bloggar om

Inga kommentarer: