2008-10-14

Så snopet men ansvarsfullt

Tre borgerliga borgarråd går idag ut på DN Debatt och berättar att man gör halt och helt om när det gäller löftet att sälja ut allmännyttan som bostadsrätter. Den tidigare rigida inställningen är plötsligt inte så viktigt och plötsligt blir en ansvarsfull bostadspolitik viktig. Detta beslut blir naturligtvis ganska snopet för de hyresgäster som hoppats på att få köpa en bostadsrätt genom medlemskap i en bostadsrättsförening.

Nog är det lite förvånande att man plötsligt talar om balans mellan hyresrätter och bostadsrätter men sannolikt är att det skett ett realpoitiskt uppvaknande. Plötsligt inser man att man ägnat sig åt en gigantisk förmögenhetsöverföring från skattebetalarna till enskilda privapersoner. Ivern att bilda bostadsrätt har lett till hårda påtryckningar på de som av ekonomiska skäl eller principiella grunder motsäter sig "friköp". I något fall har vi sett en stor nybildad bostadsrätt som äventyrar medlemmarnas ekonomi genom att ge sig in i minst sagt spekulativa affärer kring ett affärscentrum.

Det är bra att ledande politiker kan ompröva sin hårdföra politik. Någon kanske kan tala om svikna vallöften men ibland blir politiska principer dumma. Som när man förklarade sig beredd att offra en del av kulturhusen för principens skull under mantrat valfrihet. Tur att man kan backa. Men nästa gång måste man vara skeptisk när någon med otrolig fart på principiella grunder driver en politik som man inte kan göra ogjord. Äldreborgarrådet Eva Samuelsson (kd)och finansborgarrådet Sten Nordin (m) visar att de är realpolitiker och inte ideologiska kamikazepiloter.

Nu gäller det bara att göra det mer attraktivt att bygga hyresrätter.

Bloggar om , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

ursäkta mig men är inte en person som bor i en hyresrätt som ska bli bostadsrätt en skattebetalare? Visar att du inte vet vad du pratar om.

Leif Ekstedt sa...

Instämmer till fullo.
Man får inte vara så ideologisk att man hamnar i diket vare sig till höger eller vänster.
Förhoppningsvis har Alliansen "stillat" sig säger jag som är moderat.

Anonym sa...

Och Hyresgästföreningen applåderar. Det är klart att de gör. En av deras förhandlingsjurister har just köpt en bostadsrätt och ett minskat utbud av sådana är gynnsamt.

Per Westberg sa...

Jaokim säger att jag inte begriper vad jag pratar om. Men Jaokim ser inte vad jag skriver. Jag talar inte om skattebetalare untan om skattebetalarna. Det är ett uttryck som är synonymt med kollektivet av skattebetalare.

Helt korkad är jag inte.

Per Hagwall sa...

Per, du har tyvärr gått på den socialistiska propagandan i det här fallet. Det handlar inte om förmögenhetsöverföring från skattebetalarna. Däremot ofta om ett förmögenhetsskapande hos bostadsrättsinnehavarna, men det är tillgångar som med gällande lagar inte finns förrän efter att fastigheten ombildats till bostadsrätter.

Med gällande lagstiftning får ett befintligt hyreshus bara säljas som hyreshus, och marknadsvärdet för ett hyreshus är mycket lägre än för ett bostadsrättshus om man plussar ihop priset på alla lägenheter. Men, de enda som kan ombilda ett hyreshus till bostadsrätt är hyresgästerna, och de har förköpsrätt, bjuder de lika mycket som den som bjuder mest så får de köpa för det priset. Alltså får de köpa huset för vad det är värt som hyreshus. När de sedan ombildar det till bostadsrätter blir det mycket mer värt.

Vänstern låtsas som att detta är pengar som Stockholms stad förlorat, men det är det naturligtvis inte. Staden skulle aldrig få in de pengarna på att behålla huset och inte heller på att sälja till någon annan, huset säljs ju till högstbjudande. Med den gällande, av Socialdemokraterna konstruerade, lagstiftningen så är det bara hyresgästerna-som-blir-bostadsrättsinnehavare som kan ta del av den vinsten. Den har inte skänkts bort eller förskingrats eftersom den lagligen inte existerar förrän hyresgästerna ombildat fastigheten till bostadsrätter.

Läs mer här.

När detta är sagt vill jag tillägga att också jag tycker det bör vara balans mellan upplåtelseformerna.

LeoB sa...

Per Hagwall:

Jag är uppriktigt förvånad. Hur orkar du argumentera på det här sättet nu? Vi åser just en gigantisk finanskris som just i grunden beror på dessa omfördelningar - som du förnekar finns.