2008-10-18

Högern finns inte

Nog lyfter man lite på ögonbrynen när man läser Claes Arvidssons kolumn på ledarplats i Svenskan idag. Under rubriken Vänsterns problem med politiskt våld - TERRORISM The Baader Meinhof Complex buntar Arvidsson ihop allt vad vänster heter med våld.

Det känns lite magstarkt att jämföra de puckade SSU:arnas löjliga hylllning till några som påstått sig ha matförgiftat personalen på Svenskt Näringsliv med AFA-gangsters och vad värre är Baader Meinhof. Att sedan i svepande ordalag påstå att vänstern har ett problem med våld verkar minst sagt ett utslag av paranoia.

Nu är jag inte säker på vad vänster är men man anar att Arvidsson gärna vill bunta ihop allt som ryms mellan miljöpartiet, gamla hederliga liberaler och Baader Meinhof.

Att i svepande termer tala om vänster fordrar att man inte använder begreppet höger. För med Arvidssons logik skulle man i hans anda kunna skriva "Högerns problem med politiskt våld - TERRORISM - The SS Complex.

Jag tycker att det är ganska främmande att ge sig på en folkrörelse som centerpartiet bara för att man under kriget hade en del bruna fläckar bland medlemmarna. Lika lite är det lämpligt att göra några jämförelser mellan nya moderaterna och Augusto Pinochet. Och vad terrorister anbelangar känns det lite knepigt att börja yla om den kroatiska nationaliströrelsen Usta{a som betraktades som höger när man tog gisslan och mördade på den jugoslaviska ambassaden på Strandvägen i Stockholm 1971.

Det är bra att Arvidsson uppmärksammar problemet med stankastande AFA och påminner oss om terroristerna i Baader Meinhoff men några proportioner måste man ha.

5 kommentarer:

Surgubben sa...

Du missar en sak. Inom vänstern - socialismen - har man ett antal "komplex" att bearbeta. Stalin, Mao, Pol Pot och så vidare. Det börjar som med AFA, man skriker, kastar sten och vill inte diskutera. Det fortätter med att man försöker förgifta de som inte håller med och det slutar med att man inrättar arbetsläger.

Socialismen är rätt lik Jehovas vittnen: Vi har rätt och om du inte håller med ska du vara tyst eftersom du har fel.

Det skapar en mekanism som desvärre präglar vänstern. Tro inte att de som eventuellt spred bakterier på svenskt näringsliv är några småungar. Får de makt blir det gulag och arbetsläger för sådana som mig, var så säker.

CalleFridén sa...

Arvidsson befäster sin position som en politisk pajas. Vad värre är att han genom sin dumhet marginaliserar problemet med politiskt extremistvåld - vem kan ta saken på allvar när man vill leta terroristanknytning hos SSU-are.
I själva verket har det ju under hela efterkrigstiden funnits en uppenbar undergivenhet hos den svenska högern att fördöma politiskt våld, så länge det utövats av "rätt" folk. Det uppenbarligen nationalistiska våld som förekommit i Spanien, Korsika, på Balkan etc,och som fortsätter världen över, begås av folk som har mycket konservativa åsikter.
Det är näranog tragiskt att man låter en sån dilettant skriva en massa smörja i en rikstäckande tidning.

CalleFridén sa...

Till surgubben -om såna som du får makten lär såna som jag hamna i ett eget litet Guantanamo, eller hur?

Bengt O. sa...

Håller med dig i allt men vad menar du med att "börja yla om den kroatiska nationaliströrelsen Usta{a" ? Ustasja var och är en ytterst farlig extremfascistisk rörelse. Kroatien är ett kandidatland till EU. Det är av yttersta vikt att allt som har med Ustasja och, ja, högerextremism rensas ut innan landet välkomnas i EU-kretsen. Det förtjänar nog att "ylas" om.

Men om du menar att någon använder Ustasja som argument i svensk inrikespolitisk debatt så är det inte bara löjligt utan rent farlkigt: därmed bagatelliseras fascism och högerextremism.

Per Westberg sa...

Hej Bengt
Språket och argumentationen i mitt blogginlägg var nog inte det bästa. Allt kan missförstås. Vad jag menar är att Usta{a har lika lite med nya moderaterna att göra som Baader Meinhoff har något med sossarna att göra.

Usta{a [u´staSa] så skriver faktiskt Nationalencyklopedien. Ustaške på kroatiska.