2008-10-20

En onödig opinionsundersökning

Företrädare för Friluftsfrämjandet, Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna, Svenska turistföreningen, och Svenskt Friluftsliv presenterar idag en opinionsundersökning om svenskarnas inställning till strandskyddet. Bakgrunden är att regeringen förbereder ett lagförslag som i vissa delar innebär att strandskyddet blir svagare. Det ska överlag bli lättare att bygga strandnära.

Strandskyddet är till för att allmänheten ska ha tillgång till stränder för sitt friluftsliv. Ett annat syfte är att bevara goda livsvillkor för djur och växter i de strandnära områdena. Strandskyddet omfattar land- och vattenområden 100 meter från strandlinjen vid hav, sjöar och vattendrag i hela Sverige. Det är förbjudet att bland annat uppföra nya byggnader i strandskyddsområdet. Undantag kan dock ges om det finns särskilda skäl.

Regeringens förslag innebär vissa lättnader i områden där tillgången till orörda stränder är god och exploateringstrycket lågt. Samtidigt innebär förslaget att strandskyddet stärks där stränderna redan har exploaterats i hög grad.

Jag har själv förvånats många gånger när jag sett hur kommuner tillåtit strandnära bebebyggelse. Eftersom jag inte är sportfiskare eller biolog har min invändning ofta begränsat sig till estetiska argument. Däremot tror jag inte att man kan dra några slutsatser om en opinonsundersökning som visar att bara en av fem svenskar vill minska strandkyddet. Det är inte möjligt att fråga folk vad de tycker om de inte konfronteras med problemen eller är i situationen själv att de vill bygga. Svaret är ganska givet. Till detta kommer att det lagförslag som läggs är väldigt komplext och innehåller både lättnader och restriktioner.

Denna opinionsundersökning är en onödig undersökning.

DN Debatt, Bara en av fem svenskar vill minska strandskyddet
DS 2008:21, Stranden - en värdefull miljö

Intressant

2 kommentarer:

Anonym sa...

Å andra sidan har dagens strandskydd ibland absurda konsekvenser...

Min syster har en tomt mot en sjö på landsbygden och i stort sett den ENDA platsen som är bebyggd vid sjön är en badplats på motsatta sidan, ändå nekas de (med stöd av strandskyddet) att ens rensa skogen och lägga en brygga på sin sida!

I deras exempel är det dessutom så att sjöns stränder är ganska svåråtkommliga SAMT att deras tomt är så stor att deras ev. brygga etc knappast skulle begränsa allmän åtkomst och inskränka allemansrätten!

Sedan opinionsundersökningen... 1000 människor?!? det är ju knappast speciellt statistiskt bra underlag...

Anonym sa...

Hej Per.
Jag delar det du skriver att det är ju en helt onödig undersökning. Men den är månne priset för att komma in på DN-debatt.

Under senaste månaden har jag samlat lite pengar till cancerforskningen. Hoppas att du har möjlighet att stödja den också. För mig började allt med cancersjuka Madde, 20 år.... nu är hon död.

Adjö Madde
Gå in och läs om Maddes kamp mot cancern, hennes mammas beskrivning när hon lämnade jorden och hennes pojkväns varma ord. Ge sen ditt stöd till cancerforskningen. Länk Enbart gästblogg av Anne. http://enbart.blogg.se/2008/september/080916-enbart-gastblogg-av-anne.html