2009-11-03

Djuren i centrum i Norrtelje Tidning


En gång i slutet av 70-talet hittades en mördad man med indiskt medborgarskap i sjön Erken norr om Norrtälje. En redigerare på Norrtelje Tidning motstod inte lockelsen att skriva rubrik med den något bisarra texten: "Död sikh funnen i Erken". Om det verkligen var en sikh vet jag inte men för Roslagsborna var nog sikh på 70-talet inget annat än en felaktig stavning på en sötvattenfisk som även trivs i bräckt vatten.

När jag läser Norrtelje Tidning idag konstaterar jag att man fortfarande är inne på djurspåret. Man berättar till exempel om hunden Daisy som (länk) räddade en familj vid en brand i Rånäs norr om Rimbo. Bra hund tycker jag som hoppas att familjen också hade brandvarnare.

Men en lite lustigare djurepisod handlar om hur Rolsagspolisen fått in en anmälan mot en havsörn på Väddö som nypt en tamkanin (tagit kaninen av daga). Kaninägaren, en liten flicka, blev ledsen och pappan ringde in en anmälan. Stationsbefälet har dock avskrivit anmälan och beslutat att förundersökning inte ska inledas. Det finns väl anledning att anta att det inte är ett brott som hör under allmänt åtal som har förövats. (länk). Men kanske ska man titta närmare på ärendet. Det kan ju ha varit en tam havsörn som fostrats av någon rospigg just för att plocka kaniner. Det skulle i så fall kunna vara frågan om jaktbrott alternativt skadegörelse.
Måtte nu ingen ropa på skyddsjakt på havsörn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

.........eller kaniner.

Per Westberg sa...

Kanin är det alltid jakt på. Så skyddsjakt kan inte bli aktuell.