2009-11-08

Gör inte skillnad

Bild: Magnus Aronsson, IKON
Idag har det varit biskopsvigning i Uppsala domkyrka. Som vanligt får vi viktiga valspråk att reflektera över. Härnösands nya biskop Tuulikki Koivunen Bylund antar valspråket "Charitas foras mittit timorem” (Kärleken fördriver rädslan), hämtat ur 1 Johannesbrevet 4:18. Texten säger:
Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken fördriver rädslan, ty rädsla hör samman med straff, och den som är rädd har inte nått kärlekens fullhet.
--
Om någon säger: "Jag älskar Gud" men hatar sin broder, då ljuger han. Ty den som inte älskar sin broder, som han har sett, kan inte älska Gud, som han inte har sett.
Biskop Eva Brunne i Stockholm hämtar sitt valspråk ur Jakobs brev 2:1: ”Gör inte skillnad på människor”.

Jakob brev fortsätter:
Tänk om det i er synagoga kommer in en man med guldringar på fingrarna och vita kläder och samtidigt en fattig man i smutsiga kläder. Om ni då bara har ögon för den finklädde och säger till honom: "Här är en bra plats för dig", men till den fattige: "Ställ dig där borta", eller "Sätt dig på golvet vid mina fötter" - gör ni då inte åtskillnad och fäller orätta domar?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske värt att nämna att 90% av världens kristna inte - som brukligt är - var representerade vid vigningen idag.

Katoliker, ortodoxa, pingstvänner och baltkyrkorna uteblev i protest.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Kvinnor är också människor!

Relevant synpunkt "Anonym". Man kan dock tycka att de 90 procenten kristna borde läsa Eva Brunnes valspråk:

"Gör inte skillnad på människor"...

Leif Ekstedt sa...

Hennes kön eller sexuella läggning spelar ingen roll. Det är bara ,att hoppas hon inte ser ned på de präster som inte delar kyrkonämndens senaste bibeltolkning. Det förefaller vara en efterhandskonstruktion helt beroende av Statsministerns och Regeringens ovilja att återkalla
vigselrätten.
Min första chef på det stora Varuhuset kommenterade alltid det han var tveksam till med " det blir nog bra"