2009-11-01

Får vi aldrig veta sanningen om U-137?

Den 27 oktober 1981 gick den Sovjetiska u-båten, U-137, på grund på Torumskär vid inloppet till Gåsefjärden, i militärt skyddsområde utanför Karlskrona,. Vid det tillfället hade jag en arbetskamrat som varit underofficer i flottan och som alltid gick omkring och misstänkliggjorde officerarna i flottan som han sa skapade bilden av ett hot som inte fanns. Men när vi på TT hörde nyheten blev han tyst och på ansiktsuttrycket såg jag att det inte var läga att ställa någon fråga.

I nästa vecka släpper den politiske officeren ombord, kaptenslöjtnanten, Vasilij Besedin en bok om händelsen. En bok om varit klar i tio år och som nu kommer på Albinsson och Sjöbergs förlag. Ett förlag som ger ut motortidningar och motorböcker men som i ärlighetens namn också specialiserat sig på blekingiana. På ledarplats i Blekinge Läns Tidningar uttalas frankt att det finns mycket att säga om boken och att alla frågor inte besvaras men att det blir kanske i hans nästa bok. Det får vi väl ta som intäkt för att BLT inte anser att något sanningvittne talar. Jag noterar att Besedin nu påstår att antennen för navigering förstörts i en fisketrål men samtidigt påstod han i ett SvT-program den 26 oktober 2006 att fartyget hade dubbla navigationssystem.

Det är egendomligt att det ska vara så svårt att få trovärdiga berättelser från besättningen. Sovjetunionen har fallit och den före detta politiska officeren bor numera, enligt Sydöstran, i London och är affärsman med Centraleuropa och det inre av Asien som arbetsområde. Nog borde han kunna tala ganska fritt. Men förklaringarna till att besättningens och dåvarande Sovjetledningens bild envist talar om felnavigering kan givetvis vara att befälssystemet vid sovjetflottans aktioner effektivt hindrade någon besättningsman att lära känna hela sanningen om uppdraget.

Norska Verdens Gang låter berätta att besättningen fick order att låta aptera fartyget för att spränga det vid ett eventuellt angrepp från svensk sida. De kärnvapenbestyckade torpederna tänkte man skicka iväg utan att låta dem detonera.

DN
Bloggar om

3 kommentarer:

Anonym sa...

Albinsson och Sjöberg bör det sägas har under många år också varit ägare till den s-märkta tidningen Sydöstran i Karlskrona - tillsammans med Gota Media. Att företaget också är anslutet till Tidningsutgivarna indikerar att utgivaren inte är vilken profitmakare som helst.Sydöstran gick dock knackigt trots presstödsmiljoner och Gota har nu tagit över hela ägandet. I övrigt en intressant text!
Trogen Bloggläsare

Per Westberg sa...

Tack Trogen Bloggläsare
Det finns bara en som har sådan koll på tidningsbranschen. :)

The Alex sa...

Vet inte hur mkt uppmärksmahet den här lilla barnboken fick engentligen . Hade väntat mig mkt mer och jag fattar inte vad ryssarna får ut att fortf ljuga om det hela . slutorden av den här svenske journalisten(Per Albin andersson(?) var ju av de hårdare slaget även om han köpte bedvedins omöjliga sannolikhetsekvation . dessutom sas 1, u137 var ute på hemligt uppdrag runt bornholmn del 2 av det hemliga uppdraget sades det ju "njet" om . vad skulle vara så konstig med att den delen av uppdraget gick up på att stäva norrut, lägga sig på botten, äta flottiga pop-corn och iakta de marina svenska torpedproven som företogs slutet av oktober . helt plötsligt fann man sig dock vara pingade av HMS Neptun och var tvugna att blås på utav bara h*lvete upp i gåsefjärden för att komma undan .

ska väl blogga lite om det här hos oss också , där hittar ni f.ö världens första och därtill bästa poplåt om det inträffade . väl mött på www.FARSTARS.se alltså