2009-11-02

Sälj SJ till Hong Kong


Bild: Så här kan det se ut på golvet i konceptet X2000

Ett så otroligt löjligt jippo av SJ att ha en jury och audition på Wallmans salonger när man gör urval till anställningar som tågvärdar. Detta är ett oseriöst tilltag där avsikten från SJ:s sida inte är att solla fram de bästa kandidaterna. I stället handlar det om att få uppmärksamhet på det egna varumärket.

På SvT Rapport ser jag hur några av kandidaterna inte ens vetat om hur "processen" skulle gå till. Att en sökande får reda på hur anställningsprocessen ser ut är det minsta man kan begära av en arbetsgivare. Förvisso gick SJ ut med detta i förra veckan men alla hade uppenbarligen inte nåtts av budskapet. Att SJ sedan i Ryan Air-anda låter personalen arbeta gratis under utbildningstiden och säger att det är en kostnadsfri utbildning får nackhåren att resa sig. Detta är inte god personalpolitik i långa loppet och man lär ångra sig den dag det inte står dussinet sökande på varje anställning. SJ utnyttjar helt klart situationen på arbetsmarknaden.

Betydligt intressantare idag var att höra Torborg Chetkovich, VD för Hong-Kongbaserade Stockholm-MTR som nu tagit över driften av Stockholms tunnelbana. Hon har förmågan att föra fram bilden av ett företag med vilja och idéer. Hon lovar storstädning av vagnar och stationer, bemanning på plattformarna ökas och de ska få oss att gå mot mitten på tåget för att öka trivsel och punktlighet. Inte minst intressant är att förarna ska få synkroniserade armbandsur för att öka punktligheten. Det är sekunder som räknas om man ska tala punktlighet i tunnelbanan.

Jag tillhör inte dem som hyllar avregleringen av järnvägen men tror möjligen att SJ kan klara sig om man säljs till MTR.

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Tänkvärt. Hong Kong blir nog bra. Såg för någon dag sedan de japanska snabbtåget i TV.
SJ lever inte upp till förväntade mål.

Per Westberg sa...

Jag kom hem idag och tågvärden var jättetrevlig. Japanka snabbtåg är grejer det.