Nu startar fotbollsallsvenskan och oron är med rätta stor för att fotbollssäsongen ska kantas av våld och vandalism. Hockeysäsongen har vi några tillfällen haft intermezzon både på läktare och inför matcher vilket kan ge en föraning om vad som kan väntas. Eskaleringen är uppenbar när man konstaterar att det inte bara är stockholmslag och de stora städerna som drabbas av de mer eller mindre upploppslika situationerna. Utvecklingen är liknande i stora delar av Europa och den 5 april rapporterar DN om våldsamma kravaller när Roma mötte Manchester United.
Som amen i kyrkan kommer vi nu att höra en massa papegojor upprepa föga konstruktiva påståenden. Vi kommer att få höra kommentarer som: -Detta har inget med fotboll att göra och, - De som slåss är inte intresserade av fotboll. Vidare kommer det att dyka upp en massa skrönor om till exempel busar som byter fotbollströja för att få chansen att slåss.
Men sanningen är att detta våld har med fotboll och känslan för ett lag att göra. En annan sak är att det inte är fotbollens fel.
I grunden handlar det om asocialitet och kriminalitet. Med tanke på att allt fler ungdomar ställs utanför samhället är grunden för nyrekrytering god. Självklart ska polisen sätta in stora kommenderingar och lagens supporterarbete ska stödjas. Men det behövs även åtgärder utanför plan för att bryta det sociala utanförskapet. Andra delar av samhället måste öppna ta sitt ansvar.
Ett bra projekt drivs av Sensus studieförbund. I projektet ”Supporter-TV” producerar killar mellan 13 och 18 år webbtv-program om och kring sitt favoritlag. Det handlar om allt från reportage om fans, fotbollshistoria, arenafrågor och andra aktuella frågor och sänds från supporterklubbarnas respektive hemsidor. Om jag inte missminner mig samlas även andra fotbollsfans från stockholmslagen under Sensus regi.
– Vi vill att killarna ska se och använda sina möjligheter, få inspiration och därmed påverka sin vardag och framtid på ett positivt sätt, säger Jeanette Qvennerstedt, projektledare på Sensus studieförbund vid Medborgarplatsen.
Projektet drivs med ekonomiskt stöd av Allmänna arvsfonden.
Andra bloggar om: intressant
2007-04-04
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar