2007-04-13

Lindquist och Ljungkvist om Vetlanda


Lidingös moderata kommunalråd Paul Lindquist och den socialdemokratiska bloggaren Magnus Ljungkvist skriver bra om Vetlandafallet. Båda dessa bloggare uppvisar en förmåga att sitta stilla i båten och vara kritiska till hur Janne Josefssons Uppdrag Granskning plockar upp en nyhet som uppmärksammats tidigare men som nu orsakar folkstorm. Josefsson må skapa berättigad uppståndelse i ett berättigat fall men inget förbättrar situationen för alla de barn som far illa. Det är ju Josefsson som sätter agendan för vad som är viktigt och vad som engagerar.

Heder åt det centerpartistiske kommunalrådet  Göran Lindell (c) i Vetlanda som under burop möter engagerade, men döva, demonstranter. De vägrar lyssna till vad han säger när han uttrycker stöd för sin socialchef som är den som har förutsättningar att genomföra nädvändiga förändringar i socialtjänsten. Lindell pekar på att han vill fånga upp det folkliga engagemanget efter Josefssons program. Men var finns engagemanget från demonstranternas sida i morgon?

Det råder inget tvivel om att allt blivit fel i Vetlanda. Men samtidigt är det lätt att glömma att media tidigare fullständigt jagat skiten ur socialtjänstemän och förtroendevalda som drivit tvångsomhändertaganden. Vi har idag socialtjänsteman som under sin studietid läst om äldre kollegor som varit symboler för någon form av gulagpolitik. Men när andan faller på svänger opinionen och inställningen hos de journalister som tidigare kritiserat tvångsomhändertaganden.

Media agerade tendentiöst i det så kallade Oskarshamnsfallet vilket jag relaterat till i blogginlägget om Uppdrag Granskning och mordet på Bobby. Det är värt att idag uppmärksamma att politiker och socialtjänstemän mordhotades efter tvångsomhädertaganden vilka godkänts i såväl länsrätt som kammarrätten. Delar av media visste ju bäst. Man påstod att det handlade om övergrepp mot enskilda föräldrar.

Var är folkmassorna som stod upp för dessa barn? Och var är folkmassorna som applåderar socialtjänstens agerande efter att en 69-årig, man på fyllan haft samlag med en 44 årig kvinna, och samtidigt gjort sig skydlig till sexuellt ofredande av kvinnans underåriga dotter som vistats i samma säng? Både mannen och modern dömdes. Skitstöveln fick tio månader för sexuellt tvång och sexuellt ofredande medan moderns straff stannade vid fyra månader för medhjälp till sexuellt tvång.

Jag har ingen aning om ehuruvida socialtjänsten omhändertog barnet eller inte. Mest troligt är att dottern lever med sin mor och att man har lyckats hitta rätt stödinsatser.
Vad jag vet har Janne Josefsson inte följt upp ärendet. Varför? Jo det är inte tillräckligt spektakulärt.

Men i min ögon är denna flicka också värd stöd och tankar från oss medmänniskor.

Verkligheten är obehaglig. Mycket obehaglig. Heder till alla dem som väljer att i egenskap av förtroendavalda, socialarbetare, poliser, läkare, behandlingsassistenter, familjehem kämpar för andra människors värde. Att titta på TV är enkelt. Att göra något är desto svårare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Tack om igen! Jag läser ofta dina bloggar och du har en ovanligt nyanserad bild...ja, vad jag menar är att du klart vågare se...tacka att du vågar ge dig på Janne Josefsson!

MVH Lisbeth Pipping

Per Westberg sa...

Tack Lisbeth
Josefssons program har många poänger men det finns ibland en baksida som vi inte alltid ser.