2007-04-15

Snålt med länkar


SvD skriver om hur ett tyskt armébefäl vid en övning i Schleswig Holstein förra sommaren utryckt sig rasistiskt mot afroamerikaner. Det är uppenbart att den tyska försvarmakten tar mycket allvarligt på denna händelse som väl dessvärre inte är någon engångsföreteelse vare sig i Tyskland eller någon annan försvarsmakt.
Jag vågar påstå att denna typ av beteenden skulle minska om kvinnor i större utsträckning fanns som trupputbildare.
Om man lyssnar till det scenario som befälet målar upp blir man ännu mer bekymrad. Soldaten skjuter med sin kulspruta på personer som gjort sig skydliga till verbala kränkningar. Det handlar alltså inte bara om rasism utan också om uselt ledarskap.

Det är bra att man reagerar eftersom man har återkommande problem i Bundeswehr. Den 11 april skrev till exempel Stern hur en naziflagga under en dag hängt i ett fönster på en kasern vid en officersskola i Dresden. Naziflagge wehte in Bundeswehrkaserne

SvD är sin vana trogen snål med länkar. Men här är filmen med barnrumpan till instruktör: http://www.n-tv.de/790570.html
META: Soldaterna i filmen tjänstgjorde vid Feldwebel Schmid Kaserne i Rendsburg i nordtyska Schleswig-Holstein. Detta förband fick nytt namn år 2000 då man övergav namnet Günther Rüdel. Forskning hade nämligen visat att Rüdel som var generalöverste varit nämndeman i den beryktade Volksgerichtshof - Folkdomstolen som var den nazityska domstolen som prövade och dömde i hög- och landsförräderimål.
Förbandet fick i stället namn efter den tyska underofficeren, österrikaren Anton Schmid som 1942 räddade över 250 judar i Vilnius getto. Han avrättades för sina handlingar och är en av historiens hjältar med plats i förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vari ligger rasismen? Att det är just afro-amerikaner och inte euro-amerikaner som utför förolämpningarna?

Berätta, jag är nyfiken.

E.

Per Westberg sa...

E.
Att bara komma på den dumma idén att förlägga ett scenario till Bronx och att anbefalla eld mot människor som bara gjort sig skyldiga till förolämpningar är ju okunnigt.

Ideologisk rasism brukar definerias med fem kriterier.

1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken);

Detta uppfylls med råge här.

2) Antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär;

Tvivelsutan något som detta befäl hänsyftar på i sin skruvade övning.

3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av resp. raser;

JAg anar att det är just en sådan uppfattning som får befälet att handla som han gör.

4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen;

Det hierarkiska inslaget består i att det är tyska soldater som bringar ordning i USA. Förnedrande för alla amerikaner.

5) föreställningen att denna hierarkiska klassifikation berättigar medlemmar av förment överlägsna raser att dominera, exploatera och t.o.m. förinta medlemmar av förment underlägsna raser.

Befälet beordra verkanseld utan att det är motiverat. Och det är alltså berättigat att inte följa gängse regler eftersom det handlar om afroamerikaner.

Men denna händelse är ingen stor grej. Det viktiga är att den tyska försvarmakten talar om var skåpet ska stå. Och det gör man.

Anonym sa...

Det kallas humor, det är ett rätt vanligt fenomen ute i den riktiga världen. Om än detta var ett skämt av mer cynisk karaktär.

Själva meningen med övningen var att soldaten skulle öva sig på att skjuta kulspruta så det var helt riktigt att eldöppnande beordrades. Det var inte ett övningsmoment där soldaten skulle lära sig när det är korrekt eller inte att öppna eld. Men du kanske inte tycker att den tyska militären skall ägna sig åt väpnad strid och handhavande av vapen? Helst ska de bara använda bryska ord eller?

Härmed faller ditt argument om att det handlar om att skjuta ned målen endast på grund av deras etnicitet.

Dina andra försök att få det till att handla om rasism är endast löjliga. Du kan bara anta. Du har inte en aning om vad han anser om raser. Du ser vad du vill se.

Huvudpunkten i detta fall handlar om att det är skillnad på att skildra etniciteter fördomsfullt och rasism. Bara för att de som omfattas av den fördomfulla skildringen råkar tillhöra en annan etnisk grupp innebär det inte per automatik att skildringen är rasistisk.

Är det en osanning att det finns afro-amerikaner i Bronx? Nej. Snarare är Bronx en stadsdel som har en hög koncentration av afro-amerikaner. Då är det ganska naturligt att personerna i scenariot är just afro-amerikaner.

Det är intressant hur denna nyhet har blivit världsnyhet när det egentligen är mer av nationellt nyhetsvärde. Kanske ett bevis på hur känsligt detta ämne är. Officeren har nu blivit avskedad.

Vad blir budskapet? Skjut hur mycket människor du vill, bara du inte skjuter på personer av annan etnicitet? Använd inte humor i utbildningen, hur uppenbar den än må vara? Ha inte insikt om hur New Yorks stadsdelars demografi ser ut? Om du har det, förträng det och ljug?

E.

Anonym sa...

''Det är intressant hur denna nyhet har blivit världsnyhet när det egentligen är mer av nationellt nyhetsvärde.''

Visst är det intressant. Undra varför vi aldrig fick höra något om den rullstolsbundna franska kvinnan som eldades levande av invandrargäng i Paris just för att hon var fransk. Nej nej, sånt är inte i närheten lika otäckt som en tysk som skrikit neger.

Per Westberg sa...

Källa?