2007-04-04

Scandic och porren


Bibeldränering på Scandic
Hotellkedjan Scandic, som nyligen såldes av Hilton, har fått klagomål på att det finns biblar på hotellrummen och nu plockar man bort biblarna på rummen i tio länder. Hotellkedjans ledning säger till Ekot att affärsidén är att inkludera snarare än exkludera och nu tänker man sig olika religiös litteratur på skilda språk i receptionerna.

Enligt Sydsvenskan fattades beslutet om bibeldränering redan i höstas efter att en arg man från Humanisterna uppmärksammat det allvarliga i att en liten tvåspråkig bibel ligger längst in i skrivbordslådan på de flesta hotell. Frågan är om inte de arga och ivriga Humanisterna också genom några av sina riksdagsmän borde KU-anmäla statsministern :). Den 21 mars mottog han nämligen den femmiljonte bibeln som Gideoniterna i Sverige delat ut.

Scandic bryter en spridd tradition
Personligen tycker jag inte att det är så knepigt att man tar bort biblarna från hotellrummen. Tyvärr tror jag att biblarna inte spelar så stor roll även om jag tycker att Gideoniterna* är en fantastisk organisation. Men faktum är att Gidoniterna lägger ut biblar på hotelrum i praktiskt taget hela världen. Man gjorde det i forna öst och man gör det i många muslimska länder. I det totalitära Kina kommer det att ligga biblar på alla hotelrum vid olympiaden i Peking. Men på Scandic är det fine. Där gäller ju inklusion och inte exklusion. Låt vara att denna åtgärd inte är föranledd av någon slags kristofobi.

Men hur har de det med porren?
Ändå är det bra egendomligt att Scandics ledning talar om en affärsidé som är inkluderande snarare än exkluderande och samtidigt behåller porren. Varför inte göra som Best Westernkedjan och kasta ut porren? Eller tycker Scandic att porrkanalar är inkluderande?Svaret är givet. Man tjänar pengar på porren och bryr sig inte om människorvärden eller att delar av personalen mår dåligt av produktubudet. Vittnesmålen från hotellstäderskor som kommit på ensamma gäster in flagrante delicto är många.

Pinsamt hyckleri hos Scandic Hotel. Ryggrad på Best Western Hotel. Nu klipper jag mitt Hilton Honorskort. Guldkort och allt. Tacka vet jag Frimurarhotellet i Kalmar.

SvD, Biblar tas bort
2006-12-15, Best Western kastar ut porren
2007-03-02, Tips till köparen av Scandic

*-Gideoniterna är en internationell protestantisk missionsrörelse vars främsta syfte är att sprida Bibeln på hotell, sjukhus, fängelser, ålderdomshem m.m.

Gideoniternas webbplats

Andra bloggar om: , ,

20 kommentarer:

Blogge Bloggelito sa...

Men vilken liknelse!

Porren på hotell är TV-program. Den rätta liknelsen om man ska kasta ut porren är då att också kasta ut alla kristna program (och i princip allt annat), d.v.s. att kasta ut teveapparaten. Det är nog inte en så bra idé.

Ska det finnas biblar och koraner ska det också finnas Hustler och Playboy. Det är den rimliga liknelsen.

Anonym sa...

Tusentals gäster har varit upprörda över Scandics porrutbud. En person över Bibeln. Vad gör de då?

Per Westberg sa...

Den intressant frågan är om Scandic tycker att porr är inkluderande. Kvinnor i allmänhet och stora delar va personalen på hotellen verkar inte tycka det.

Men jag slåss inte för biblar på hotellrummen.

Anonym sa...

Ja detta var verkligen synd. Det är ju allmänt känt att handelsresande och andra ofta skrev in telefonnummer till lokala prostituerade för att underlätta för kollegor etc, just i biblarna!!
Men nu hittar dom ju det på internet så biblarna har väl spelat ut sin roll!

Anonym sa...

Man tar sig för pannan, och sätter sig stilla ner!!

Är all vett och sans borta från denna hotellkedja? Biblarna som Gideoniterna ger ska självfallet vara kvar, det är naturligtvis porren som ska bort.

Anonym sa...

Både biblarna och porren borde få vara kvar, tycker synd om de försvarsanställda som ej får titta om de vill. De som gillar att titta på porr ibland blir väl tvungna att smyga med detta i fortsättningen. Överförmynderi av statliga chefer. Har själv inget emot om det går att titta på erotik ibland på de hotell som man hamnar på. Skall undvika Best Western nu i fortsättningen.

Per Westberg sa...

Du behöver inte tycka synd om försvarsanställda för detta. De bor på Scandichotell när så passar och hotellen låser kanalerna. Jag tror ingen försvarsanställd klagar de är nämligen medvetna om varför man gemensamt kommit fram till att se till att ha porrfria hotell.

Helena sa...

Man väljer väl själv om man vill se porren eller inte? Bibeln ska däremot alltid finnas där, tycker du? Personligen tycker jag att personer som läser bibeln och personer som beställer porr är rätt skumma personligheter bägge två. Men att ta bort den ena skumma kategorin kan väl aldrig vara fel, snarare ett teg i rätt riktning. Jag är för fler fria val. Att förutsätta att folk tror på Jesus är som att förutsätta att folk tror på påskharen och att det alltid bör finnas en bok om detta i närheten.

Per Westberg sa...

Men Helena inte har jag väl skrivit att bibeln ska finnas på alla hotellrum. Jag skriver: Personligen tycker jag inte att det är så knepigt att man tar bort biblarna från hotellrummen. Tyvärr tror jag att biblarna inte spelar så stor roll även om jag tycker att Gideoniterna är en fantastisk organisation.

Jag tycker bara att det är konstigt att man plockar bort bibeln för att en person som knappast skulle öppna den vill ha bort den. Om någon av annan religion känt sig kränkt hade jag haft förståelse men detta är ju pinsamt. Däremot har massiva protester när det gäller porr inte påverkat företaget ett dugg.

Humanisterna börjar bli vänjeliga. De är inte konstruktiva snarare fientligt inställda till människor som har en annan tro eller uppfattning. Kyrkor har många gånger fallit i den fällan och det borde få de s.k. humanisterna att ta lärdom.

anonymous sa...

"Att förutsätta att folk tror på Jesus är som att förutsätta att folk tror på påskharen och att det alltid bör finnas en bok om detta i närheten."

Varför då? Har du nånsin finnut nåt som säger dej att "påskharen" är en historisk figur? Knappast.

Jesus föddes, levde och omvittnades av sin SAMTID!
De som skrev NT var med själva och/eller talade med folk som själva sett och hört!
Det kan överhuvudtaget inte jämföras med vad alla vet är folksagor, typ tomtar/troll/harar mm etc.

Läs på lite NT-historia innan du skriver sån smörja, den sortens "argumentering" du för är inget annat än det vanliga man brukar höra från "Humanisterna" dvs inte precis höjden av saklighet och sanningslängtan.

Bibeln har inte Scandic köpt in och lagt ut, de har FÅTT dem fritt.Vill andra lägga ut sina skrifter har det varit fritt fram.Vill andra religioner/åsikter inte göra detsamma så OK, men varför störas av att boken finns där?Låt bli att läsa bara.
------------------------
Många självmord har de facto uteblivit pga en hittad Bibel på hotellrummet, konsekvensen av Scandics "åtgärd" blir möjligen ett och annat utfört sådant, är det bra? Rättare sagt, är det bättre så?

Religiös anonymitet brukar också hävdas som 'helig' sak, främst av just K-domshatare, men nu måste den som vill läsa nåt "kristet" (eller annat religiöst), VISA att han/hon vill det.ÄR DET vad som avses med frihet från kränkning"???

Helena, det sista är inte riktat mot dej, men du verkar influerad av de som brukar hävda såna ståndpunkter så jag tog den saken i samma inlägg av praktiska skäl.

~Karin Långström Vinge~ sa...

Bra skrivet, Per.

Monica Olsson Kolkman sa...

Håller med Emanuel Karlsten som säger på sin blogg att om Bibeln och koranen och andra religiösa skrifter ska läggas i receptionen, så borde väl porren ligga där också, så att man får fråga efter den.

Katarina sa...

Varför klipper du Hilton kortet när Scandic inte längre ägs av Hilton?

Per Westberg sa...

Hilton Honorprogrammet gäller fortfarande på Scandichotellen. Men småningom lanserar man nog ett eget program.

Det är lite synd för Hilton att de nu smittas av Scandics spontanitet.

Vad säger Paris Hilton om detta? :-)

Katarina sa...

Svar på kommentaren i mitt inlägg om glansiga saker,
Jag vet att ollon heter Glans penis på latin. Det skrev jag i mitt inlägg. Vi fick lära oss i stort sett alla kroppens delar på latin och hur kroppen system fungerar under anatomikursen. Angående den tyska byn var det dålig bakgrundforskning från min sida och jag har nu ändrat till det rätta.
Sen till svar om Paris Hilton, jag har INGEN aning om vad hon tycker om något. Inte riktigt min favorit och inte riktigt sådant som intresserar mig! Jag läser hellre Forskning och framsteg än skvallertidningar som Klick! med mera. Ha en trevlig kväll.

/Katarina

Anonym sa...

Jag har inget emot porr på hotell-tvn, det är "den resandes" ansvar. Åtminstone så länge jag slipper betala andras porrkonsumtion, och den är väl snarast vinstgivande vad jag förstår och sänker därmed troligen priset på mitt hotellrum.

Jönsen från humanisterna har emellertid visat vilka som är de trångsynta fanatikerna i vår tid. Det är inga jesuiter med dolkar i krucifixen som Topelius skrev om, utan den här ateistiska kamporganisationen "humanisterna" - funderade på att klippa mitt terminskort i humanistkåren i Lund tills jag insåg att de inte var inblandande.

Pidda

Roland Beijer sa...

Läste om denna debatt i Sydsvenskan i morse (7/4) och reagerade på den text som citerade Emanuel Karlsten; "Vi lever i ett kristet land, samhället är uppbyggt på kristna värderingar. Jag skulle inte bli provocerad av att hitta Koranen på hotelrum i ett muslimskt land...".
Ju mer jag blir medveten om hur man medvetet eller omedvetet använder tro i allmänhet och kristendom i synnerhet, som norm för hur en människa kan/skall förhålla sig till verkligheten/kulturen/medmäniskorna, desto mera irriterad blir jag. Jag minns hur en person försökte etikettera mig som "kristen" tots att jag vid det tillfället inte varit medlem i någon religiös sekt sedan ca 15 år. Personen menade att jag genom att vara född i Sverige, per automatik var att betrakta som "kristen". För mig kändes detta oerhört kränkande (och jag koketterar f_n i mig inte nu!) - Nästan som om jag skulle ha kallat en tysk för nazist bara för att han fötts under tiden för Hitlers välde.
En del religiösa människor i Sverige verkar inte vilja acceptera hur staten skiljts från kyrkan och varje händelse där de förlorar sin status som norm och istället måste ikläda sig rollen som en ideologi/företeelse bland många. Detta gäller naturligtvis inte endast kristendomen utan flera andra sekter, ingen nämnd ingen glömd.
Talet om hur Sverige är uppbyggt kring kristna värderingar bygger inte på självklara fakta och sanningar och är starkt ifrågasatt. En del hävdar att kristendomen kidnappat de humanistiska värderingarna och gjort dem till sina. Jag tänker inte gå in vidare på det här eftersom det i sig är ett stort ämne som kanske kräver en helt egen debatt.

Roland Beijer sa...

Läste om denna debatt i Sydsvenskan i morse (7/4) och reagerade på den text som citerade Emanuel Karlsten; "Vi lever i ett kristet land, samhället är uppbyggt på kristna värderingar. Jag skulle inte bli provocerad av att hitta Koranen på hotelrum i ett muslimskt land...".
Ju mer jag blir medveten om hur man medvetet eller omedvetet använder tro i allmänhet och kristendom i synnerhet, som norm för hur en människa kan/skall förhålla sig till verkligheten/kulturen/medmäniskorna, desto mera irriterad blir jag. Jag minns hur en person försökte etikettera mig som "kristen" tots att jag vid det tillfället inte varit medlem i någon religiös sekt sedan ca 15 år. Personen menade att jag genom att vara född i Sverige, per automatik var att betrakta som "kristen". För mig kändes detta oerhört kränkande (och jag koketterar f_n i mig inte nu!) - Nästan som om jag skulle ha kallat en tysk för nazist bara för att han fötts under tiden för Hitlers välde.
En del religiösa människor i Sverige verkar inte vilja acceptera hur staten skiljts från kyrkan och varje händelse där de förlorar sin status som norm och istället måste ikläda sig rollen som en ideologi/företeelse bland många. Detta gäller naturligtvis inte endast kristendomen utan flera andra sekter, ingen nämnd ingen glömd.
Talet om hur Sverige är uppbyggt kring kristna värderingar bygger inte på självklara fakta och sanningar och är starkt ifrågasatt. En del hävdar att kristendomen kidnappat de humanistiska värderingarna och gjort dem till sina. Jag tänker inte gå in vidare på det här eftersom det i sig är ett stort ämne som kanske kräver en helt egen debatt.

Per Westberg sa...

Hej Roland
Ditt ämne behandlas på DN:s ledare idag.

danpark sa...

Skulle NationalSocialistiskFront få dela ut Mein Kampf på hotellrummen? eller kommer den nu att finnas i Scandics reception bredvid bibeln?