Socialdemokraternas advokat Percy Bratt slår tillbaka mot Per E Samuelssons påstående och jag konstaterar att jag uppenbarligen inte hamnade helt fel i morgonens analys.
Den i "dataskandalen" friade partisekreteraren Johan Jakobssons advokat, Per E Samuelsson, faller idag in i sin klients spin doctormetodik då han på DN Debatt anklagar socialdemokraterna för att ha censurerat den logglista som lämnades in till polisanmälan. Syftet var, enligt Samuelsson, att vilseleda såväl polis och åklagare som försvarsadvokater. Men sanningen är att domstolen tagit ställning till Samuelssons insinuationer.
Samuelssons utspel kan verka vederhäftigt och sakligt men mycket tyder på att det bara är ett utspel för att ifrågasätta trovärdigheten hos socialdemokraterna. Man anar att klienten fått sin advokat att agera i typisk Jakobssonsk anda. Debattartikeln innehåller ett vanligt inslag i spin doctormetodiken nämligen att den förmedlar ett budskap med indirekta obevisade undermeningar.
Samuelsson förtiger nämligen att domstolen tagit ställning till hans insinuanta påståenden. Tingsrätten skriver:
Det har i målet förekommit vissa antydningar om att det som inträffat skulle ha varit iscensatt i syfte att göra saken offentlig innan valet i september 2006 och att den internutredning som SAP låtit göra och som låg till grund för polisanmälan inte är fullständigt redovisad i målet, något som SAP bestämt tillbakavisat. ---Det ter sig tämligen självklart att socialdemokraterna i sin bråda polisanmälan gjorde ett urval av inloggningar som visade på att just folkpartister tagit sig in i systemet. På detta sätt gjorde man det uppenbart att sannolikheten för att brott verkligen begåtts var stor. Härigenom kunde förundersökningen inledas med full kraft. Att det då inte fanns med en uppgift om att en SSU:are olovligt loggat in vid ett tjugotal tillfällen från sin hemdator ter sig inte särskilt konstigt och behöver inte tillskrivas konspirationskontot. SAP:s datakonsult har sannolikt haft en lång bruttolista som man inte haft möjlighet att undersöka närmare. Sannolikt valde man att välja ut inloggningar från IP-adresser som bevisligen var kopplade till folkpartiet. Ett datanät som SAP-net torde väl i stor utsträckning användas från IP-adresser som användarna har genom sin privata bredbandsleverantör och det är först när polisen genomför sin förunderökning man kan ta reda på vilken användare som döljer sig bakom respektive IP-adress.
Det finns emellertid inget som helst utrymme för att i det här sammanhanget pröva eller ens beakta sådana löst hållna påståenden.
Det är inte bra att advokat Samuelsson dagen efter domen gör ett sådant här utspel. Särskilt inte som domstolen i sina domskäl så¨kraftfullt tillbakavisat hans teorier. Det slår tillbaka mot hans klient, som väl är den uppenbara initiativtagaren till artikeln, och därmed slår dagens debattartikel tillbaka mot folkpartiet.
Andra bloggar om: Folkpartiet, dataintrång
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar