2007-04-12

Varför skyddas de verkliga tjuvjägarna

Två av tre vargar som dör i Sverige faller offer för tjuvjakt. Bara de senaste två veckorna har man funnit två tjuvskjutna vargar. Det är därför bra att länsstyrelserna i Värmlands, Örebro och Västmanlands län nu intensifierar jakten på dessa samvetslösa och inte sällan asociala tjuvjägare. Det vore bra om man någon gång kunde få fast de värsta busarna och inte bara enstaka fårägare.

Juris doktor Lars Korsell på BRÅ leder ett projekt som handlar om illegal jakt. Den 8 mars publicerade han artikeln Vargar, mc och illegal jakt. Den är mycket intressant eftersom den visar på att det finns en skrämmande tystnad bakom gärningsmännen.

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den värmländska vargen som hittades anses ha drunknat.

Anonym sa...

Det förekommer illegal avlivning av varg i Sverige, men jag tror inte ett ögonblick på att det är två av tre. Jag har inte haft tillfälle att granska hur man kommit fram till just den här siffran men jag har granskat annan forskning i vargsammanhang och funnit resultat som fabricerats fram för att motivera riksdagsbeslut om så mycket varg som möjligt utan hänsyn till lokalbefolkningen. Tacksamt att Alliansen börjat ifrågasätta om myndigheter ska forska. Forskningsmotiven när det gäller rovdjur har tyvärr ofta handlat om att ta fram resultat som legitimerar kontroversiella beslut.

Den varg som nu hittats hade inte dött en illegal död, den hade drunknat. Men innan man ens fastställt dödsorsaken så anklagas hela jägarkåren( c:a 300.000 människor) av myndighetsföreträdare för att syssla med / understödja faunakriminalitet.

I vilket annat sammanhang gör man så?? Om en zigenare begår brott, är då alla zigenare kriminella? Om en person med blåa ögon har mördat är då alla blåögda mördare?

Ok om privatpersoner lider av den typen av fördomsfullhet, men just i rovdjursammanhang är den tillåten att torgföras av myndigheternas företrädare.

Och hur vettigt är det att inleda ett massivt spaningsuppdrag efter tjuvjägare innan man ens fastställt dödsorsaken?

Du tar upp BRÅ. Du bör då också kolla deras tillrättaläggande efter Korsells artikel och presentationen på vargsymposiet. BRÅ vill ha en förvaltning där lokalbefolkningen har ett större inflytande och man vill utöka samarbetet med jägarkåren. Man säger också att rovdjurpoliken måste utformas så att den får legitimitet bland dem som drabbas av rovdjursproblematiken. Man erkänner att problemen runt rovdjur är verkliga, inte fördomsrelarterade.

Varghatet, i den mån det existerar, beror inte på okunskap, tvärtom så är de som bor i vargrevir de mest kunniga om varg. Vargens närvaro ställer till problem. Men detta har hittills inte erkänts uppifrån av beslutsfattare, utan man har hänvisat till okunskap. Vi som bor i rovdjursområden begär inte att alla rovdjur ska avlivas, men att vi får skydda oss själva och våra tamdjur på ett rimligt sätt. Och vi för fram de här kraven via Jägareförbundet, LRF, Kennelklubben exempelvis. I alla andra länder får man skydda sina tamdjur direkt, SVerige har varit ett undantag. Och här ligger nog en del av förklaringen till glesbygdsbornas skepsis mot varg.

Och här ligger säkert också en del av förklaringen till att annars skötsamma medborgare som försvarar sin hundar och sin boskap och träder fram med det blir hjältar i mångas ögon. De får sköta den skyddsjakt som myndigheterna borde besluta om. Skyddsjaktreglerna borde vara rimligt utformade och kunna skötas legalt.

Angående tystnad bakom gärniningsmän: Det hävdas ofta att de som tycker om varg i vargområden är skrämda till tystnad. För något år sedan gjorde NWTs lokalreporter ett stort reportage här i Årjäng om hur folk ansåg sig drabbade av varg. Hon hade inga som helst problem att få vargkramare att ställa upp men de som inte tyckte om varg hade hon svårt att få att ställa upp i tidningen. Ska det tolkas då som att vargmotståndet skräms till tystnad av dem som gillar varg?
Den slutsatsen drog inte tidningen utan reportaget var som vanligt i media, väldigt vargvänligt.

Anonym sa...

Den varg som hittades drunknad tidigare i år hade gamla skottskador.
Ifrågasätt inte forskarans beräkningar innan ni förstått hur de gjorts.