2007-06-20

Är poliser fakirer?

UPDATE: Jag läser att många poliser protesterar mot det förslag till ny uniformering som länspolismästare Lars-Göran Carlsson lagt fram. Det här är ju knepiga frågor och just uniformer blir det alltid strid kring. Minns till exempel hur marinens och flygvapnets officerare bekymrade sig över att det blev färre galoner när man anpassade det svenska uniformsreglementet till NATO-systemet. Nu tänker man sig funktionsbeteckningar och det verkar bra. Förr i tiden visste man att en polisman med eklövsband innebar att denna hade befälsställning men idag har det ju gått inflation i befordringstjänster och alla polismän i till exempel Stockholm blir inspektörer efter förtjänst.

Om poliser tycker att deras uniformer idag är praktiska förstår jag kritiken men när man ser en polisman i toppluva blir det löjligt. Här handlar det definitivt om att man tycker att mössan är tuff men egentligen ingår i uniformeringen men ska användas av insatsstyrkor och hundförare när allmänheten inte förväntas möta dem. Nu kommer dock poliserna att få en fleecemössa, typ dagisbarn, att sätta på huvudet på vintern. Med tanke på senare års normering hade det inte förvånat mig om vissa polisenheter krävt basker. Lite ljusare kläder på poliser vore inte helt fel även om de blir synligt skitigare.

Några poliser som verkligen borde gnälla över sina uniformer är engelska bobbies (förvisso allt färre). Snacka om löjlig och opraktisk huvudbonad, särskilt om man ska åka bil. Biskopen mitra är förvisso inte heller helt praktisk men eftersom det är ganska högt i tak i våra kyrkor. Om jag ägde ett flygbolag skulle jag se till att piloter och flygvärdinnor hade lite tuffare och praktiska kläder.

UTREDNING OM POLISENS UNIFORMERING OCH POLISENS SÄRSKILDA HJÄLPMEDEL VID VÅLDSANVÄNDNING

24 april 2007
Just nu på tisdagskvällen har vi en temperatur på 10 grader här i Stockholms innerstad. Jag tog en promenad från Djurgården upp till Medborgarplatsen och njöt av vårkvällens ljus och stadens larm. Men den låga temperatur vittnade om att vi ännu har en tid fram till sommaren.

Vid Slussen mötte jag två av stadens få poliser vilka inte ingick i fotbollskommenderingen ute i Solna. En kvinnlig polisassistent åtföljdes av en polisaspirant. Helt i enlighet med reglementet bar de samma uniform men aspiranten höll sig hårt om armarna och frös. De patrullerade inte som poliser gjorde förr i tiden med händerna knäppta på ryggen.

Varför klär sig polismän så ofta i sommarmundering direkt när träd och buskar börjat knoppas? När vi andra fortfarande bär tröja och dunjacka går poliser omkring i kortärmad pikétröja. Det blir liksom lite löjligt. Typ svenskarna som knallar i kortbyxor i februari på Mallorca.

Jag funderar på om utsättningen ägt rum i Rom eller Barcelona.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: