2007-06-13

Rätt att avskeda lynnig förtroendeman

Arbetsdomstolen har idag förklarat att Connex, numera Veolia, hade rätt att avskeda den facklige förtroendemannen Per Johansson, klubbordförande för SEKO (Facket för Service och kommunikation) i Stockholms Tunnelbana.

- Denna dom begränsar det fackliga utrymmet. Nu blir det inte roligt att vara lokalt fackligt ombud, säger Per Johansson till SvD.

Det är allvarliga påståenden om fackliga rättigheter som Johansson ger uttryck för. Läser man domen (nedan) tonar dock bilden fram av en förtroendeman som minst sagt verkar lynnig och oberäknelig. Sådana här ageranden måste var mycket ovanliga och är självklart inte acceptabla på arbetplatser. Det är ju inte bara höga chefer som fått utstå Johanssons aggresivitet. Även trafikbefäl, tunneltågförare och utomstående har drabbats av absurda verbala angrepp. Det går knappast att blunda för att det inte handlar om enstaka händelser.

Arbetsdomstolen skriver till exempel, a propos bevisningen om Johanssons uppträdande, att många personer som i vissa andra delar kunnat beskriva detaljer har "anmärkningsvärt diffusa minnesbilder" om vissa händelser som läggs Johansson till last. Det är en formulering som vi inte sällan ser när tingsrätter och hovrätter skriver domskäl i brottmål där hot och grupptryck är inslag - fenomenet med vittnen som "glömmer".

Domen är minst sagt klockren. Även om två ledamöter var oense med majoriteten kan man konstatera att Arbetsdomstolen klart konstaterar att Johansson uppträtt på ett mycket olämpligt, för att inte säga gåtfullt och egendomligt sätt. Majoriteten gick på avsked och de två dissidenterna ansåg att uppsägning borde ha varit rätt väg för arbetsgivaren.

Man undrar om demokratin fungerar när en SEKO-klubb väljer företrädare som uppträder som Johansson.

Yttrandefriheten är viktig på våra arbetsplatser. Men yttrandefrihet innebär inte att man får springa omkring och hota, kalla folk för svikare och grisarslen. Listan på Johanssons beteenden är anmärkningsvärt lång och ger bilden av något som verkligen avviker från det normala. Läs domen i dess helhet och bilda dig en egen uppfattning. Domskälen börjar på sidan 26.

SvD
DN
SvD II

Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att det känns rätt trist att facket på Veolia har företrätts av en sån uppenbar skitstövel. Ett företag med så grava säkerhetsproblem som Veolia borde tas hårt i örat av en stark och trygg fackbas. Domen betyder att Veolias ägare kan andas ut, det blir inga dyra, utdelningssänkande säkerhetsförbättringar.

Erik

Per Westberg sa...

Javisst. Det ska vara lugna personer med skärpa.

När det gäller säkerhetsproblemen litar jag på Järnvägsinspektionen.

Anonym sa...

Tror du att det är en lugn och eftertänksam miljö på Connex där facket och arbetköparen kan samtala på vanligt vis?

Såsom jag uppfattat situationen har det inte varit roligt att gå från SL till Connex som byter namn till Veolia för att bryta de dåliga associationer som Connex gav.

Per Westberg sa...

Att det blivit tuffare i tunnelbanan och busstrafiken när privata entreprenörer är jag mycket medveten om.

Jag har läst många AD-domar om uppsägning och avskedande på grund av personliga skäl. Men en arbetstagare som beskrivs på detta sätt har jag aldrig sett. Det är ju helt otroliga utfall.

Om man tar sig tid att läsa domen ser man att det inte bara är i förhållande till arbetsgivaren som det skär sig. Även kollegor får sig sina doser av aggressionen.

Jag tycker att personalen i tunnelbanan alltid är sansad men de hade en facklig företrädare som definitivt inte var det.

Anonym sa...

När jag läst domen är det än mer uppenbart att det handlar om arbetskonflikten i grunden och därtill klassbakgrund.

Kan tänka mig att det blir svårt att hitta en lugn och stark fackbas på Connex. I Connex ögon är en lugn fackbas den som godtar bolagets tolkning av avtal och gällande rätt.