2007-06-14

Vi som alltid tror att vi vet bäst

Kulturgeografen och arkeologen Michael Frisk skriver ett tänkvärt blogginlägg på Riksantikvarieämbetets K-blogg. Michael berättar om det gigantiska försvarsverket Karlsborgs fästning som började byggas började byggas 1820 som ett fundament i den så kallade centralförsvarsidén.

Centralförsvarsidén innebar att man skulle låta fienden rycka in i landet men genom ständiga småstrider skulle fiendens huvudstyrkor tröttas ut. Efter denna utmattningstaktik tänkte man sig att till sist kunna besegra fienden i ett avgörande koncentrerat anfall från en centralt placerad operationsbas. Just Karlsborg i hjärtat av Götaland skulle vara basen för en sådan operation.

Men den stora anläggningen tog 50 år att få i skick och först efter dryga 80 år var anläggningen färdig samtidigt som man konstaterade att den grundläggande taktiska idén var passé.

Med Karslborgs fästning som bakgrund funderar Michael Frisk om nutidens trafiksatsningar kan komma att möta samma öde som Karslborgs fästning. Kommer framtida generationer att le över feltänk i vår tid. Michael sammanfattar sina funderingar:

Frågorna hopar sig. Bygger vi samhällsutvecklingen på en transporteknik som är otidsenlig i förhållande till dagens och framtidens miljöproblem? Riskerar vi att måla in oss i ett hörn när vi satsar enorma summor på förlegad teknik i stället för att satsa på utveckling av ny? Hur kan kulturarvet vara en drivande kraft i en sådan samhällsutveckling och samtidigt bidra till omställningen mot ett hållbart samhälle?

Hur tänker vi egentligen? Vad kommer människor om 40-50 år att tänka? Att vi gick baklänges in i framtiden och byggde vår tids Karlsborgs fästning?

Michael Frisk, Idéer som tiden har sprungit förbi

Inga kommentarer: