2007-06-06

Årets republikan


Republikanska föreningen har uppenbart svårt att hitta kandidater till sin två år gamla utmärkelse.
Artisten Mikael Wiehe har av Republikanska föreningen utsetts till årets republikan rapporterar SvD. Han fick priset eftersom han inför danska och svenska kungligheter tog upp en kontroversiell politisk fråga. Det är alltför vanligt att artister bara bockar och bugar inför kungligheter. Mikael Wiehe uppträdde utan någon form av perverterad respekt för dessa kvarlevor från den tid då Danmark och Sverige var diktaturer. Han tar inte på sig rollen som hovnarr och det vill vi uppmärksamma, säger Republikanska Föreningens ordförande, tillika riksdagsledamoten (s), Hillevi Larsson.

Det är klart att den lilla Republikanska föreningen också ska få dela ut utmärkelser men blir det inte lite löjligt att Wiehe själv far ut i egen självgodhet med den främsta motiveringen:

Denna utmärkelse har jag mottagit med stolthet och glädje. Mitt politiska utspel i kungligheternas närvaro illustrerade på ett tydligt sätt något viktigt. Det är orimligt att Sverige företräds av en person som inte förväntas ha någon som helst politisk åsikt om någonting. Sverige måste ha en demokratiskt tillsatt statschef som själv kan framföra kritik när han eller hon är på statsbesök.
Tänk att själv kommentera sin förträfflighet men också lite lustigt att kommentera detta med att statschefen in ska uttrycka någon politisk åsikt. Det är ju en ordning som är ganska vanlig i republiker eller förespråkar Wiehe en republik där presidenten intar en utrikespolitisk ställning. Det förvånar mig i så fall eller tycker han att favoritlandet Kubas statsskick liksom USA:s är att föredra framför det svenska?

Mest avväpnande är i alla fall kungens kommentar efter Wiehes framträdande inför det svenska och danska kungaparet: -Han var engagerad, sa kung Carl XVI Gustaf.

Min fundering är om inte Republikanska föreningen kommer att få svårt att dela ut sitt pris i framtiden. Wiehes grej verkar inte ha väckt så stor uppmärksamhet åtminstonne inte så att det bidragit till någon debatt om republik. Debatten om republik existerar inte i Sverige idag. Detta eftersom Torekovöverenskommelsens monarki är väldigt bra och kronprinsessan borgar för att det kommer att bli bra även i framtiden.

Men ironin är inte slut om man betänker att Wiehe faktiskt inte vänt sig mot den svenska monarkin utan mot den danska. Republikanska föreningens ändamålsparagraf lyder:

Republikanska Föreningen (RepF) är en partipolitiskt obunden organisation med syfte att på demokratisk väg införa ett republikanskt statsskick i Sverige.
Lycka till men låt Danmarks folk själva avgöra vilket statsskick de vill ha.

Republikanska föreningens pressmeddelande

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är -naturligtvis- övertygad republikan men håller fullständigt med dig. Wiehes demonstration var ett uttryck för en medelmåttig musikers på fallrepet behov att profilera sig.

Per Westberg sa...

Jag borde vara republikan men tycker att de fick ihop det så bra nere i Torekov att jag är Torekovsmonarkist.