2007-06-11

Sturmark, Morgan och Åse

Den norska sångerskan, förutvarande statsrådet och före detta verkställande direktören för Svenska Filminstitutet, Åse Kleveland, har utsetts till ordförande i Human-Etiske Forbund enligt Kyrkans Tidning. Human-Etiske Forbund är Norges motsvarighet till Humanisterna (Ateisterna).

Även om Human-Etiske Forbund i likhet med Humanisterna är en sekulär organisation är man inte lika fientligt inställd till personer med tro som kännetecknar Sturmark och hans hov. Sturmark visar sällan ödmjukhet och förståelse för människor som har en tro. I stället uttalar han sig nedlåtande om människor som har "tomtar på loftet".

- Vi opplever en brutalisering i samfunnet i form av en hensynsløshet som gir seg mange ulike uttrykk. Det er klare tegn på at den etiske plattformen krakelerer. Det kan bare motvirkes med en åpen og inkluderende humanisme som HEF må være den fremste fanebærer for; ideen om det enkelte menneskets uendelige verdi og ukrenkelighet, säger Kleveland i samband med valet.

Kleveland verkar definitivt mer inriktad på samförstånd, gemensam värdegrund och respekt för andra än den svenska rörelse som just nu helt och hållet dansar efter Sturmarks pipa. Och vid hans sida sitter det förutvarande socialdemokratiska statsrådet Morgan Johansson och applåderar.

Morgan Johansson har förresten börjat blogga i maj i år och de enda två länkar han bjuder på är länken till Humanisterna och länken till hans personliga webbplats. Sedan Morgan Johansson lämnade kanslihuset verkar det som att styrelseposten i Humanisterna är hans största grej.

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Ms Garbo sa...

Det stör mig hårt att Sturmark&co sjanghajar ett begrepp som "Humanism" och "Humanist", gör en helt egen definiton av det och kommer undan med det?!

Som om man, om man inte håller med dem, vore inhuman?!

Per Westberg sa...

Håller med.

Anonym sa...

Det vete sjutton om man inte skulle bli religiös bara för att trotsa Sturmark. För att vara "humanist" har han ett rent bedövande förakt för humanistiska ideal.
Det vore bättre de bytte namn till "NaturvetarnaFundamentalisterna" eller nåt, så man slipper förknippas med dem

Per Westberg sa...

Det är bra Calle