2007-08-09

Avhopp

Två moderata kommunfullmäktigeledamöter i Sundbyberg har hoppat av och bestämt sig för att bli socialdemokrater. Det är starkt att byta parti men frågan är om det är ansvarigt att sitta kvar i fullmäktige. De två avhopparna säger på SvD Brännpunkt:
Inom moderaterna i Sundbyberg har det länge inte varit möjligt att diskutera viktiga frågor under demokratiska former. De stora frågorna har beslutats av ett fåtal, över huvudet på oss andra.
Samma sak hände förra mandatperioden i grannstaden Solna där en kristdemokratisk politiker blev socialdemokrat för att sedan bli något annat vid mandatperiodens ända. Junilistan möjligen?

Om man har den integritet som det antagligen krävs för att byta parti borde man också ha känslan för den som valt mig. Det går ju inte att sitta kvar.

Tyvärr lär vi få se mer av sådant här. Alltfler styrs i sitt partival av tillfälliga infall och med tanke på ungdomsförbundens kräftgång kommer sådant här att öka. Rekryteringsvägen in i partierna verkar inte sällan handla om att någon får frågan från grannen: -Ska du inte ställa upp på x-partiets lista?

Det håller inte att politiska partier rekryterar på samma grunder som styrelsen till en bostadsrättsförening rekryteras. Om jag inte missminner mig är Sundbybergs kommunalråd påpassligt nyinflyttad till kommunen liksom ett borgarråd i Stockholm som bestämdes sig för att bli stockholmare när mandatskiftet var ett faktum. I Sundbyberg var det tänkt att Erica Lejonroos skulle bli kommunalråd men hon fälldes genom ett orättfärdigt och felaktigt påhopp från TV4. Läs mer i mitt inlägg: Erica Lejonroos berättar mer. När så moderata gruppen stod utan ledare "kallades"

Om jag nu ska försöka se lite positivt på det hela är kanske de två avhopparna ett fräscht inslag i politiken där politikerna följer sina väljare och ändrar uppfattning i takt med opinionssiffrorna :).

1 kommentar:

Anonym sa...

Det kanske vore bättre att rösta på en borgmästare istället för ett parti i kommunvalet.