2007-08-14

Röda Korssymbolen måste skyddas

Amerikanska Röda Korset säljer ut sin symbol
Nyhetsbrevet Kapabel från Cumpan totalkommunikation uppmärksammar mig på en nyhet i DN och Washington Post. Det amerikanska multinationella sjukvårdsproduktföretaget Johnson & Johnson har stämt Amerikanska Röda Korset då man menar att organisationen bryter mot företagets varumärkesregistrering i användandet av Röda Kors-logotypen. Amerikanska Röda Korset har sedan 2004 gett sig in i detaljhandeln med plasthandskar, förbandslådor, tandborstar och kammar och märkt upp dessa med Röda kors-symbolen.

Kapabel ber sina läsare fundera om samma sak skulle kunna hända i Sverige? Hur långt räcker namnet och varumärket för den organisation du arbetar för, frågar Kapabel.

Själv blir jag chockad över händelseutvecklingen kring Röda Korset i Amerika och menar att det definitivt inte kan hända i Sverige. Åtminstone inte vad beträffar just det röda korset. Jag önskar Amerikanska Röda Korset all framgång i kommande processer men tycker samtidigt att deras tandborstförsäljning degenerar den viktiga symbolen.

Röda Korset är en symbol i folkrätten
Röda Kors-symbolen liksom dess motsvarigheter Röda halvmånen, Röda Davidsstjärnan och Röda Kristallen* är symboler som bara ska användas i krig. Det handlar ytterst att skydda sjukvårdare och de som skadats. Genom Genévekonventionen från 1949 kan varje lands regering i fredstid ge tillstånd till sjukvårdande institutioner, som har funktion även i krigstid, att använda symbolen. Sjukhus och ambulanser har normalt tillstånd att använda symbolen liksom i Sverige de som utbildats på Röda Korset sjuksköterskeskola har rätt att bära symbolen. Röda Korset vakar över reglerna så att felaktig användning inte sker. I Sverige skyddas Röda Korsbeteckninge genom lag (1953:771) om skydd för vissa internationella sjukvårdsbeteckningar m.m.

Röda Korsföreningar liksom Svenska Röda Korset har givetvis rätt att använda symbolen men som jag ser det uteslutet internationella konventioner att symbolen säljs för kommersiella sammanhang. Så har uppenbarligen skett i USA under slutet av 1800-talet, det vill säga före Genèvekonventionens tillkomst. Härigenom skulle man kunna säga att den amerikanska staten har ett problem. En internationell konvention kolliderar med den inhemska rätten.

Ideella organisationer måste vara restriktiva
Möjligen bör Amerikanska Röda Korset rannsaka sig själva. Genom att använda sin symbol på produkter som säljs i kommersiella sammanhang utmanar man näringslivet samtidigt som det är uppenbart att den egna symbolen degeneras. Risken är uppenbar att den amerikanske soldat som i hela sin uppväxt haft en tandborste med Röda korssymbolen inte inser att symbolen har en alldeles särskild funktion i krigssituationen.

Att vara restriktiv i sin varumärkesanvändning är något som även svenska organisationer rent generellt bör fundera över. Trossamfund, politiska partier och föreningar bör tänka två gånger innan man ger sig in i spekulativ verksamhet med sitt varumärke och sina logotyper i bagaget. När jag säger detta är jag väldigt medveten om att till exempel idrottsklubbar delfinansierar sin verksamhet med just supporterartiklar. Men då handlar det om att bygga på tillhörighet och inte förväntade värden och kvalitet som varumärken på kommersiella produkter signalerar.

* - Läs mer om Röda Kristallen

Röda Korsets symboler räddar liv

American Red Cross, J&J (NYSE: JNJ) Sues Red Cross Over Use of Red Cross Emblem

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Petter sa...

Personligen bojkottar jag Röda Korset pga dess vägran att ta in Röda Davidsstjärnan, men till deras försvar (det Amerikanska Röda Korset har mycket lite gemensamt med det korrumperade Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen) så säger de att alla vinster går till hjälpverksamheten.

I så fall tycker jag det är Ok.

Per Westberg sa...

Hej Petter
Då tycker jag att Du ska sluta bojkotta Röda Korset. Det är en bra organisation. Frågan om Magen David Adom är löst sedan dryga året.
http://www.redcross.se/RKSF/sfdesign.nsf/main?OpenAgent&size=&Layout=ReadSimpleDoc&docid=8B97CF30191E4CF1C1257195002E2528&menu0=0&menu1=/

http://www.mdais.org/main/siteNew/index.php?langId=1&page=1

Petter sa...

De vägrar ju fortfarande. Istället ska Röda Davidsstjärnan få använda en Röd "Diamant" (en fyrkant).

Jag ger dock gärna till många andra organisationer.