2007-08-29

Bra att Eva Lundgren får berätta

Professor Bo Rothsteins utspel om Uppsala universitet på DN Debatt den 22 augusti 2007 var rolig läsning. Att gå till angrepp mot universitet genom att föreslå dess nedläggning bar minst sagt sandlådans insignier. Utan att vara insatt i akademiska fejder anar man att Rothsteins häftiga utfall mot Uppsala universitet någonstans handlar om personliga oförrätter.

Eftersom professor Eva Lundgren i mångt personifierat de mönster som Rothstein anklagar Uppsala för är det bra att det är just hon som nu sågar Rothstein på DN Debatt. Det är också bra att Eva Lundgren får chansen att själv berätta om sin forskning. Det är ju väldigt beklagligt att en tv-journalist, senare påhejad av Rothstein, är den som bibringat allmänheten kunskapen om Eva Lundgrens forskning.

Tyvärr har vulgärbilden av Eva Lundgrens forskning plockats upp i vissa politikerkretsar och det ska bli intressant att se om några av hennes belackare nu erkänner att de kanske inte riktig har fog för sina påståenden om vad Eva Lundgren egentligen kommit fram till när det gäller mäns våld mot kvinnor.

Med en vass text rätar Eva Lundgren upp en del frågetecken i dag. Men man kan fråga sig i vilket intresse just en kvinnovåldsforskare ska ifrågasättas av en vetenskapsman inom en annan disciplin. Förlorare i just denna fejd är de kvinnor som tvivelsutan utsätts för våld.

Inga kommentarer: