2007-08-19

Förra gången miste brandstationen elva brandmän

I går kollade jag lite flyktigt i New York Times och hittade en bildserie som jag tyckte var mycket vacker. Se denna länk. Den föreställde interiörer och exteriörer från restaureringen av skyskrapan Deutsche Bank* som fick svåra skador den 11 september 2001. Det slog mig att byggkranar, byggjobbare och verktyg kan bli väldigt snygga och känsloladdade motiv.

I dag läser jag att två brandmän i natt omkommit i samband med en brand i byggnadställningarna som omger huset. Det är ett rätt egendomligt sammanträffande.

De två döda brandmännen dog sannolikt av hjärtstillestånd efter kolmonoxidförgiftning. Vid branden skadades också minst 18 brandmän. Eftersom huset är under renovering och saknar fungerande stigarledningar tvingades man hissa upp slangarna till sjuttonde våningen och under den långvariga släckningen fanns det stor oro för bland annat den asbest som kunde frigöras i omgivningarna.

Det är inte svårt att förstå de känslor New Yorkborna får när kraftig rök kommer från Södra Manhattan. De döda brandmännen var placeradade vid Engine 24 (släckbil)och Hook & Ladder 5 (stegbil). Deras brandstation i Greenwich Village på södra Manhattan miste elva brandmän den 11 september 2001.

*- Byggnaden ägs inte längre av Deutscher Bank. fter att ha fått ut försäkringsersättningen sålde man fatigheten till Lower Manhattan Redevelopment Corporation. Deutsche Bank finns numera på 60 Wall Street, J.P. Morgan Chase tidigare huvudkontor.

New York Times, 2 Firefighters Killed in Blaze at Ground Zero
CNN, Two New York firefighters killed in massive blaze


5-5-5-5 är de klockringningar som avslutar en begravningsceremoni för en brandman i New York. Signalerna betyder "Final Alarm" eller "Mottagande av det sista larmet". Traditionen alluderar på de muntliga radiokoder som har sitt ursprung i telgrafen. Den mest kända är 10-4, acknowledgement (uppfattat)

FDNY Announces the Deaths of Firefighters Joseph Graffagnino and Robert Beddia

Inga kommentarer: