2007-08-03

Försvarsmakten har noll koll

Statsminister Fredrik Reinfeldt har besökt Pridefestivalen i dag. Det är bra att han är där men det vore också bra om han kunde reda ut problemet med finansministerns förlupna ord om Försvarsmaktens budget.

Försvarsmakten uppmärksammar givetvis att statsministern besökt Försvarsmaktens tält men tjänstgörande informatör är inte helt trovärdig i sin rapportering.

För det första gör man ett nummer av att Reinfeldt är den första statsministern som besöker Pridefestivalen. Det är förvisso sant men försvarsmakten kan därmed ifrågasättas i sin objektivitet. Pridefestivalen startade 1998 och det finns sålunda endast en statsminister som haft chansen att besöka festivalen. Han heter Göran Persson och blev statsminister 1996. Inte helt finkänsligt av en statlig myndighet att skriva så. Göran Persson brukade skylla på semester och det var kanske inte helt smart men i sanning var det nog bättre att skicka Mona Sahlin och Thomas Bodström.

När man talar om "den först(e)a statsministern" bör man nog ha lite historiska perspektiv.

Vidare skriver Försvarsmakten:

Fredrik Reinfeldt som gjorde lumpen på jägarförbandet K 4 i Arvidsjaur gav sig också på att göra det jägartest med tung ryggsäck som går att prova i Försvarsmaktens tält. Reinfeldt avbröt dock under förberedelsetestet.
Men det är ju fel. Reinfeldt gjorde värnplikten på Lapplands jägarregemente, I22, i Kiruna. Det är skillnad det. I 22 fanns mellan 1975 och 2000. I DN förekommer en uppgift att Reinfeldt gjorde kadettskola i Umeå. Lite konstigt men kanske riktigt. Möjligen var han i Arvidsjaur och kollade men ingenstans kan jag belägga att han var fjälljägare. Lapplands jägare ska det vara. En inte helt ovanlig sammanblandning. Kanske har jag fel.

Nu var jag PetimäterPer igen.

UPDATE: Precis efter att ha skrivit detta inlägg läser jag en sida i Stieg Larssons Män som hatar kvinnor. Inte en Stieg Larsson kunde hålla reda på de militära förbanden. Han skriver om fältjägarskolan i Kiruna. Återigen en sammanblandning.

Försvarsmakten, Statsministern besökte Försvarsmakten på Pride

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Peter Olevik Dunder sa...

Sammanblandningen är som du skriver vanlig men Stieg Larsson kanske menade att inte peka ut något särskilt förband? Så resonerade jag åtminstone när jag läste första boken i serien i början av semestern. Nu har jag dock läst hela serien vilket gör att jag mer lutar åt att du nog ändå kan ha rätt i att Larsson helt enkelt blandat samman förbanden.

Per Westberg sa...

Det är ju lätt att minnas detaljer fel. Om inte märker man det när man själv "blir rättad" här på bloggen.

Jag läste precis Vilhelm Mobergs den Okända släkten. Och även han minns detaljer fel.

Jan Guillou däremot verkar ha sinne för detaljer.

Anonym sa...

Jo, visst var Reinfeldt på I22 i Kiruna under grundutbildnigen (Lumpen), jag var där samtidigt. Och så det här med Fjälljägare. Fjälljägare är ingen officiell beteckning utan en benämning på Jägarförband som utbildas i norra norrland. I första hand I22 i Kiruna, men också K4 i Arvidsjaur, iallafall enligt de som låg på K4. Skall man vara petig så är Reinfeldt utbildad till Gränsjägare på Lapplands Jägarregemente. Gränsjägare var ett jägarförband som skulle verka nära gränsen till Finland och sättas in tidigt i en konflikt. Så hade Ryssen kommit då så hade varken jag eller Reinfeldt levt särskilt länge. Kadettskolan för Jägare hade en stor del av sin utbildning förlagd till Arvidsjaur på Reinfeldts tid, så han har nog varit där med. Inga Jägarförband utbildades för att verka i fjällen utan i skog och myr på Sveriges östsida, men de långa fjällmarscherna gick i fjällterräng.

Per Westberg sa...

Gränsjägare vid Lapplands jägarregemente. Det ska jag komma ihåg.

Tack