2007-08-12

Vem ger sådana gossar råd

Nedanstående blogginlägg skrev jag tidigare i veckan men valde att inte publicera. När jag idag läser SvD bestämmer jag mig för att publicera.


Två yngre män har häktats efter att de misstänks ha våldtagit en ung kvinna som de slagit följe med efter en krogrunda i förra veckan. Tillvägagångssättet har stora likheter med ett våldtäktsmål som en av de misstänkta (21-åringen) friades ifrån i våras. Tingsrättens dom i det fallet har överklagats av åklagaren och hovrätten tar upp fallet i höst.

I dag förklarar 21-åringens advokat att det brott hans klient tidigare anklagats för inte har någon betydelse vid bedömningen av den nya gärningen.

Så är det givetvis inte. Mannens trovärdighet påverkas givetvis av hur hans bakgrund ser ut.

Man kan undra om någon mogen människa i 21-åringens omgivning givit honom några råd efter den förra rundan på häktet. Den förra domen tecknar en bild av 21-åringen som beklämmande - låt vara att han inte dömdes för brott.

Efter att tillsammans med målskamraten ha haft sadistisk sex med en höggradigt berusad kvinna som även hade efedrin i blodet skrev han ett SMS-meddelande med följande text:

Vi berättar inte det med N.N. för någon Men fan va gött det är med förnödering
N.N. är vår gänghora och så ska det va
Tyst som i graven haha ja hon är underbar"

Själva händelseförloppet är avskyvärt och varje ansvarskännande person i hans omgivning borde ha gett honom rådet att tänka på hur han ser på sig själ, på sexualitet, droger och kvinnnor. Om han nu verkligen varit oskyldig förra gången är det ju självklart att hans destruktiva stil skulle leda honom i fördärv förr eller senare.

Och nu sitter han där i ett litet rum med lås på utsidan och misstänks för samma avskyvärda brott 4,5 månader efter förra resan.

Och värst av allt är att två kvinnor skadats av honom. Om inte annat vet polis och åklagare denna gång mer om denne gynnares sätt att bagatellisera övergrepp.

Inga kommentarer: