2008-09-24

Förenklat och tendentiöst om polistaktik


DN:s ledarredaktion missar uppenbart att polisens taktik i Malmö i samband med helgens "Reclaim the city" i Malmö är samma taktik som polisen numera använder vid så kallade högriskmatcher - till exempel fotbollsderbyn. Att man sedan blandar ihop hyggligt politiskt intresserat folk med yrkesligister gör inte saken bättre.

Jag är helt övertygad att polistaktiken i Malmö var rätt. Ingen skadades och flera personer kommer med stor sannolikhet att lagföras efter utredning. Skadegörelsen, som i och för sig var spekulativ, var peanuts i relation till vad som kan hända en vanlig fredagsnatt i Malmö. Ett antal polismän reagerade negativt på den egna ledningen men man kan tyvärr inte bortse från att många polismän just nu är frustrerade över sina egna arbetsförhållanden på grund av ett nytt kollektivavtal.

Vad DN glömmer är att polisen vid fotbollsmatcher såväl som demonstrationer arbetar enligt flera taktiska koncept. Dialogpoliser är bra polistaktik, liksom mobila mobilt insatskoncept och civilt gripande. Vad mobilt insatskoncept och civilt gripande innebär orkar dock inte media förmedla till oss läsare. I stället gör man det lätt för sig och säger att polisen är klantig. Men i själva verket har vi nog en väldigt kompetent poliskår både vad avser manskap, befäl och chefer.
Hellre den välutbildade polisen i Sverige som arbetar efter modeller som används i Danmark och Holland än dåligt utbildade polismän typ de italienska karabinjärer som agerar vid fotbollsmatcher och demonstrationer.
DN avslutar:
Det är hög tid att sluta dalta med den antidemokratiska vänster som i längden hotar allas vår demonstrationsrätt. Därtill är den alldeles för värdefull.
Men DN:s taktik skulle innebära större skadegörelse, fler skadade demonstranter och inte minst - fler skadade polismän. Vid Göteborgskravallerna var väl DN knappast den tidning som ställdes sig på polisens sida. Polisen drog erfarnheter av Göteborg. Men DN gjorde det uppenbart inte. Men det är självklart lättare att analysera bakom ett skrivbord i Marieberg än fatta beslut som kommenderings- eller insatschef.
Bloggar om

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag anser att demon strationstillstånd skall lämnas och arrangören skriver på en förbindelse att all skadegörelse i anslutning till arrangemanget skall betalas av arrangören. Poliser skall inte vara närvarande bara några stycken som filmar. Då har vi sparat poliskostnader och all konfrontation undviks. Civila spanare bland allmänheten kan diskuteras i samband med att tillstånd lämnas.

Per Westberg sa...

Till skillnad från de fredliga demonstrationerna som hölls i helgen var väl Reclaim the cityaktiviteten en sådan där tillstånd inte sökts.

Då blir din idé lite svår att genomföra.

Men jag säger som jag brukar. Tala med din riksdagsman. Även idéer som kan synas svåra att förena med regeringsformen kan innehålla goda uppslag.