2008-09-30

Samma lurendrejare överallt

SvD uppmärksammar att den fria prissättningen i taxi ibland innebära att kunder luras. Taxi Stockholms kommunikationschef intervjuas liksom en företrädare för branschorganisationen Svenska Taxiförbundet. Båda talar sig givetvis varma för den fria prissättningen men inser uppenbarligen inte att många därmed kan tro att Taxi Stockholm är samma lurendrejare som vissa av de så kallade friåkarna. Så är det ju naturligtvis inte. Ska man åka taxi i Stockholm ska man välja Taxi Stockholm, Taxi 020 eller Taxi Kurir. Att låta sig plockas upp av en friåkare utanför ett hotell är en chansning. Ingen människa klarar av att tolka de prisangivelsern som ska finnas på taxin. Kilometeravgifter blandas i ett virrvarr av tidstariffer och startavgifter.

Men lurendrejeriet är likadant överallt. För några veckor sedan tog jag en droska från London Heathrow strax för midnatt. Bilen hade taxameter, chauffören var extremt trevlig men han körde som en dåre. Taxametern slutade på 30 pund. Jag betalade och fick ett skrivet kvitto.

Efter fyra timmars sömn gjorde jag en returresa till flygplatsen. Utanför hotellet mötte en prydlig chaufför i turban. Han körde lugnt och resan tog samma tid som vid midnatt. Priset slutade på 10 pund. Naturligtvis fick han bra med dricks.

Givetvis hade jag blivit lurad av den cockneytalande föraren i den klassiska Londontaxin. Tänk att det ska vara så svårt att åka taxi.

Bloggar om

Inga kommentarer: