Så bra att regeringen säger sig ha kommit tillrätta med Försvarsmaktens ekonomiska problem och att man idag på SvD Brännpunkt utlovar att inga nya förbandsnedläggningar är i sikte. Men att se de fyra partiledarna göra ännu ett gemensamt utspel reser frågetecken? Har vi en regering eller har vi fyra regeringar?
I veckan har borgerliga chefredaktörer skåpat ut några av statsråden. När dessa chefredaktörer tycker att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, försvarminister Sten Tolgfors, handelsminister Ewa Björling och infrastrukturmininster Åsa Torstensson inte håller måttet känns det minst sagt som att man slår mot fel person. Den enda utskåpade ministern som verkligen kan ifrågasättas är utbildnings- och forskningminister Lars Leijonborg som naturligtvis borde ha insett sin kräftgång i politiken när han inte kunde ta ansvar för den folkpartistiska spionskandalen och småningom även tvingades lämna posten som partiledare.
I stället för att räkna upp fackministrar som inte håller måttet borde man fundera på hur regeringen leds. Statsministern, som ju rent konstitutionellr är den som sätter samman regeringen, verkar hela tiden byta ledarskapstaktik. Hans personliga stöd till enskilda ministrar verkar väldigt sporadiskt. Nu i veckan har regeringen påbörjat en ny linje där partiledarna far runt i landet och antyder offensiva satsningar. Fackministern, denna vecka var det Åsa Torstensson, får hålla sig i bakgrunden, och åka till de mindra spekulativa platserna. Dagens utspel på SvD Brännpunkt är ytterligare ett tecken på att det politiska fokuset ligger på partiledarna och att fackministrarna framställs som nickedockor.
Givetvis handlar det om att stärka bilden av alliansen men ju fler gemensamma utspel man gör desto större är risken att partierna inbördes drabbas av oenighet. Att den största risken för inre konvulsioner finns hos Folkpartiet och Kristdemokraterna torde vara ganska klart.
Med tanke på hur försvarpolitiken de senaste åren präglats av oro finns det nog skäl att tro att partiledarna ropar hej lite för tidigt. Det är ju trots allt så att man går den enkla vägen och skär ned materielanslagen. SvD, SvD, DN, Sydsvenskan
Bloggar om politik
2008-09-13
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar