2008-09-30

Vem har anledning att vara chockad

-Det här hade ingen trott skulle hända och jag blev väldigt chockad. Men folk är positiva och tror att förslaget kommer att röstas igenom efter presidentvalet, säger Göran Almgren som är chef och systemutvecklare på European Application Service till DN. Han är med och sköter delar av tekniken på Stockholmsbörsen.

Arbetarna och tjänstemännen på Volvo i Göteborg och i Umeå liksom folket hos underleverentörerna som kommer att bli av med jobbet har all anledning att känna sig chockade. Liksom de flesta måste de ha svårt att förstå den ekonomiska krisens konsekvenser. Benen slås definitivt undan och då är det rätt att använda ordet chock.

Men när folk som jobbar på börsen säger att de är chockade blir jag bekymrad. Det handlar trots allt om välutbildade människor som är del i det system som bär ansvaret. Om de är blåögda och saknar medvetande om de risker som finns i systemen är det skäl för oss alla att bli chockade. Inte chockade över krisen utan chockade över medvetandegraden och kunskapen hos de som är aktörer i systemet.

På Volvo tillverkar man bilar som funkar. Ett och annat måndagsexemplar kanske rullar ut på vägen men på det hela taget fixar man det man är satt att göra. Men i en oreglerad finansmarknad konstruerar man uppenbarligen finansiella instrument som orsakar som är katastrofala.

I kväll åker jag från inlandet till Umeå. En stad som de senaste åren växt så det knakar. Nu smäller det till. Det är sorgligt. Även om jag personligen tror att finansmarkaden snart har rest sig.

SvD, 1 400 jobb bort på Volvo Personvagnar
DN, 1 400 bort på Volvo Lastvagnar
Aftonbladet, Så räddar du dina pengar

Bloggar om

Inga kommentarer: