2008-09-01

Persuasiv definition?

Samma dag som skolminister Jan Björklund visar på populism och buffelfasoner på SvD Brännpunkt presenterar han bland annat en bra gymnasiereform på DN Debatt.

Skolminister Jan Björklund verkar inte förstå sin prekära situation när han och hans medarbetare slarvigt dragit alltför stora växlar och även felaktiga slutsatser på internationella undersökningar om den svenska skolan. På SvD Brännpunkt idag replikerar han ett tidigare inlägg.

Att ideligen möta all kritik genom att i tid och otid tala om flumskola är inget annat än enkel populism. Det är väldigt illa att Björklund inte lyckas övertyga åtminstonne majoriteten av forskarna. Att svepande använda det laddade och i princip fullständigt odefinierade ordet flum är inget annat än persuasiv definition. Det vill säga en definition vars mer eller mindre outtalade syfte är att göra någon positivt eller negativt inställd till något.

Björklunds attityd är en parodi på en gammal vanföreställning om officerare. Björklund skriver till exempel:

Det är samma åsikter som Ekholm drev när han var generaldirektör för Skolverket, innan han blev utbytt.
Det är möjligt att Björklund vet besked att förringa professor Ekholm genom att säga att han blev utbytt som generaldirektör. Om man bortser från att Ekholm efter tiden som generaldirektör på Skolverket en kort tid var generaldirektör på den nybildade Myndigheten för Skolverket var det faktiskt inte Jan Björklund som satt i regeringen vid det tillfället. Han må ha insikt men bör kanske vara lite försiktig med argument som kan uppfattas som personangrepp. Återigen betraktar vi populistiska drag hos skolministern.

Björklund måste blicka ut i en internationell skoldebatt. De som tror på betyg till små barn uppmanas läsa artikeln "Teachers criticise over-testing" som för ett halvår sedan publicerades på BBC:
UK tests and league tables have made children the unhappiest in the western world, teachers have claimed.
Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant inlägg. Det tål också att påpekas att "den unika satsningen på Komvux", som Björklund mfl kallar den, är något av en bluff den också.

Regeringen har skurit 600mkr på komvux sedan valet 2006. De lägger tillbaka 200 mkr nästa år och i planen för 2010 läggs 400 mkr. Resterande 600 mkr ligger efter valet 2011. De kan nog med visst fog kallas fiktiva...

Den unika satsningen består alltså av att man lägger tillbaka det man tidigare skurit ned. Detta medan kostnadsökningen på fyra år, räknat som 3% per år på de ca 4mdr som Komvux kostar, torde ligga närmare 480 mkr.

Inte sådär toppenbra, helt enkelt. Knappast värt en helsida i DN, kan man tycka...

Per Westberg sa...

Komvux ska man vara stolt över. Det var tragiskt när regeringen började med nedskärningar där. Jag tänker på alla kompetenta jurister och läkare jag mött som gått på Komvux.

Anonym sa...

Bra talat av Per Westberg. Jag har samma erfarenhet. Komvux är en mycket effektiv skola.

Regeringens förslag om satsning på yrkesutbildning är ytterst välbehövlig och förtjänar allt stöd. Men bygg nu upp Komvux igen också.