2008-10-25

Dansk regeringstjänsteman misstänktes för spioneri

I dagarna utkommer en bok i Danmark som berättar att den danska underrättelsetjänsten under 60- och 70-talet jagade en sovjetisk spion med central ställning i försvarsdepartementet Den danska tidningen Politiken uppger att bokens författare pekar ut Carl Langseth som var departementschef på försvarsministeriet 1955-1977.

I boken ’Spionernes krig’ uppger författaren och journalisten Hans Davidsen-Nielsen att han kommit över ett brev där en tidigare souschef i Forsvarets Efterretningstjeneste Poul Adam Mørch skrivit ett brev till efterträdaren Peter Ilsøe. I brevet säger P.A. Mørch att han misstänkte att Carl Langseth var den person man jagade efter ett tips från en avhoppad KGB-officer.

Om det finns någon substans i detta vet man inte. Däremot är det alltid så att berättelser om spioneri leder till spektakulära teorier. Det är anklagelser som de anklagade aldrig kan försvara sig emot. Så har det varit även i Wennerströmaffären där en journalist pekade ut en namngiven general som medlöpare till landsförrädaren överste Stig Wennerström. Den åldrige och hedervärde generalen satt på ett sjukhem norr om Stockholm och kunde tärd av demens aldrig dementera snömoset. Att en spionjägare har sina hypoteser kan man inte ta som intäkt för att de utgör sanningar. Personlig aversion och fria fantasier leder ibland in på felaktiga spår.

Berlingske Tidende, FE jagtede dansk storspion

Bloggar om

2 kommentarer:

psyx sa...

Carl Langseth var ikke forsvarsminister, men derimod embedsmand, departementschef i Forsvarsministeriet.

Per Westberg sa...

Tack psyx
Nu har jag ändrat min felaktiga slutsats. I Sverige är det alltid ministern (statsrådet) som är departementschef.