2007-09-22

Gudrun Schyman


Spegelbild av vårt samhälle
Det är givetvis bra att SvD.se uppmärksammar den sneda könsfördelningen när det gäller H.M. Konungens medaljförläningar. Detta är givetvis inte kungens fel utan visar bara att vi inte nått särskilt långt när det gäller samhällets toppositioner. Vi har aldrig haft någon kvinna som utsetts till överbefälhavare. Ingen kvinna har ännu heller inte valts till ärkebiskop, statsminister, ordförande i Högsta Domstolen eller Regeringsrätten. Vi har bara haft en kvinna som talman [här glömde jag Birgitta Dahl] och en kvinna som president i Svea hovrätt. Båda dessa bär Konungens medalj av 12:e storleken med kedja.

Gudrun Schyman
Mest förvånande är det ända att Gudrun Schyman försöker sig på en kommentar i artikeln. Som republikan borde hon överhuvudtaget inte tycka någonting om detta. Att vara republikan uppfattar jag som att man har en principfast inställning till statsskicket. Då kan man knappast se de insignier som är förenade monarkin som politiska medel. Gudrun Schyman tillhör ju inte gänget som har verkat för att ett staligt ordensväsende återinförs.

Kul kommentar om 'Hovkalender 2007
En av familjemedlemmarna kom med en kul kommentar igår. En gäst hade på kvällen suttit och tummat på Hovkalender 2007 och den blev liggande på soffbordet. Hemkommen från stallet fälls kommentaren: -Vadå, handlar den där boken om hur hovarna växer under året?
En liten kommentar
Senast kungen delade ut medaljer var på nationaldagen. Av de som förlänades Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band var tre kvinnor och två män. En av kvinnorna var ECPATS generalsekreterare Helena Karlén för värdefulla insatser i kampen mot sexuellt utnyttjande av barn.

4 kommentarer:

Marta Axner sa...

Det har väl funnits två kvinnliga talmän? Ingegerd Troedsson och Birgitta Dahl.
Dessutom, om kungen nu har en liten grupp som rådger honom i medaljfrågor kanske han skulle ha någon i den gruppen som hade kompetens på ett område där fler kvinnor gör stor insatser. Det skulle väl inte skada heller att ha en enda kvinna i gruppen. Så det handlar inte bara om samhällets utveckling.

Per Westberg sa...

Hur kunde jag glömma Birgitta Dahl.

Per Westberg sa...

Hur kunde jag glömma Birgitta Dahl.

Anonym sa...

Varför uppmärksammas inte att regeringen delar ut medaljen "Illis Quorum" på samma boliner som HMK? Hur har den senaste tolvåriga s-v-mp koalitionen lyckats förbättra jämlikheten i medaljutdelandet? Det är den verkligt intressanta frågan...