2007-09-20

Löjligt om uniformer


SvD skriver att Rikspolisstyrelsens förslag om ny polisuniform med snällare framtoning sågas av Polisförbundet och lokala polismyndigheter. I artikeln tonar fram en tjurig nejsägarkultur och tyvärr är det Polisförbundets ordförande Jan Karlsen som står för klagosången.

Först beklagar sig Karlsen över att den bakomliggande utredningen innehåller sakfel. Men vem bryr sig om detaljer som att pikétröjan är mörkblå och inte svart som utredningsmannen skrivit. Varenda människa uppfattar ju uniformen som svart.

Därmot surnar jag till när SvD okunnigt skriver om pikettröja. Det heter pikétröja och syftar på sticktekniken. Inte att skjortan ibland används av poliser som tillhör piketen. Pinsam felskrivning.

– Rapporten är dåligt förankrad i verkligheten. Man har misslyckats med att få poliserna i fält att känna sig delaktiga i diskussionen, fortsätter Jan Karlsen. Han har säkert rätt i att man misslyckats med diskussionen. Frågan är hur lätt det är när några tongivande poliser protesterade omedelbart efter att rapporten skrevs. Jag tvivlar på att viljan finns att verkligen förstå förslagets bevekelsegrunder.

Karlsen talar om "poliserna i fält". Detta är möjligen ett mindre bra uttryck när det faktiskt handlar om en polis som med viss rätt anklagas vara lite väl macho och ramboinspirerad. Förvisso används förledet "fält-" när det gäller socialsvängen men vanligast är nog den militära kopplingen. Karlsen hade nog tjänat på att använda mer neutrala begrepp som "poliser i yttre tjänst", "poliser under ingripanden" och så vidare.

Tyvärr har nog poliser ibland ett litet egendomligt förhållande till sin uniform. Häromdagen såg jag tre poliser på Medborgarplatsen. Trots att det bara var fem plusgrader hade två av polismännen pikétröjor. Är det inte löjligt att spinga bararmad när det är kallt ute. Ungefär som när man sprang till matsalen på lunchrasten. Att sedan en av polismännen hade mer adekvat uniform gör ju inte saken bättre. Polismän som uppträder i grupp ska ju enligt reglementet om möjligt använda likadan uniform. Det är liksom det som ligger i ordet uniform.

Andra egendomligheter är när man ser vanliga poliser använda toppluva trots att den endast ska användas i särskilda påbjudna situationer eller av hundförare.

Priset togs väl ända av de poliser från Nationella Insatsstyrkan som vid en rymmarjakt för några år sedan hade på sig militärgröna fältkläder med så kallade fälthatt (används bara av försvarets utlandsstyrkor och marinens bassäkerhetsförband). Möjligen fanns någon polistaktisk förklaring av munderingen i södertörnsskogarna.

Andra bloggar om:

7 kommentarer:

Anonym sa...

När jag började besöka Sverige litet mera regelbundet för ca 10 år sedan slog det mig hur otroligt slafsiga poliserna såg ut, män liksom kvinnor. De liknar på pricken de element som de skall försvara oss mot med sina svarta skjortor, säckiga byxor och vapen hängande lång ner på höften ungefär som gangsters i vilda västernfilmer. Så klädda poliser kan absolut inte vinna förtroende hos allmänheten. Nu sitter de förstås mest inne i bilar så man slipper se eländet.

Under dessa 10 år då jag vart år tillbringat ett par månader på Söder har jag aldrig sett en polis till fots utom när de gått från stationen till bilen.

Jag vet inte hur den nya uniformen ser ut men sämre kan det inte bli.

Per Westberg sa...

Nja slafsig tycker jag inte att de är. De har rena kläder som sitter bra. Möjligen lite mycket prylar men sådan är väl verkligheten.

Men om nu amerikansk forskning visar att annan uniformering kan påverka beteendet hos dem man ingriper mot måste man vara lyhörd.

Varför inte återinför den vita handsken. Den blev lite skitig men var vänlig i sin framtoning.

Anonym sa...

...för det kan väl inte vara så att det är ganska varmt när man går med en lufttät skyddsväst under tröjan?

Att jobba i växlande tempo såväl inomhus som utomhus innebär att man kanske inte vill ha en varm jacka på sig...den dag nån annan än jag och mina kollegor ska bestämma hur varmt vi ska tycka att det är säger jag upp mig...

Per Westberg sa...

Det är ganska egendomligt att detta i mångt är ett svenska fenomen. Egendomligt nog verkar detta vara en tradition som tillkommit långt innan skyddsvästarnas tid.

I sydliga länder har allmänheten oftast en motsatt uppfattning om uniformering och väder. Där frågar man sig hur poliser kan klä sig så varmt trots höga temperaturer.

Kanske borde försvarets överlevnadsexperter konsulteras vilka plagg som är bäst vid respektive tillfälle. Man blir förvånad ibland över vad som är rätt klädsel.

Anonym sa...

Eftersom vi saknar adekvata paramilitära styrkor i Sverige typ Karabinjärer eller Gendarmer känns det bra att den vanliga polisen är lite mer militant. De ger ett kraftfullt intryck som utstrålar makt och trygghet mot medborgarna, och potentiellt våld mot ogärningsmän och avskum.

Precis som förkroppsligandet av demokratins försvarare och samhällets våldsmonopol ska göra.

Per Westberg sa...

Det var då en jämförelse i fantasin. Att Frankrike, Spanienoch Italien har militärt organiserade polisorganisationer handlar om att dessa har särskilda jurisdiktionsområden. Förklaringen ligger inte utrustningen hos polisförbanden.

Just karabinjärer uppträder oftast i en alltför opraktiskt uniform. Slipsen är alltid på plats och den vita skjortan på plats. I den ordinarie uniformen bär man kartusch såsom den såg ut i början på 1800-talet. Och det är knappt man tagit till sig att uniformen kanske bör anpassas till kommunikationsradion.

Om man tar del av Rikspolisstyrelsens rapport kan man läsa amerikanska undersökningear som visar att en mörk uniform skapar aggresivitet hos många som ska utsättas för ingripande.

Om det är något som utvecklat polisarbete bra på senare år är insikten att yrket psykologi och förhandling är viktiga polistaktiska ingridienser. Men uniformernas utveckling talar ett annnat språk.

Emanuel sa...

Jag bor i Storbritannien och här har polisen en helt annan framtoning. De Går och cyklar mycket, de åker tåg, de syns ofta.

De har inte samma facsist-inspirerade uniform som svenska poliser heller. Med stora kängor och byxorna instoppade i skaften.

Det kanske reflekterar en allmän attityd hos polisen i Sverige respektive Storbritannien.