2007-09-02

Polisen behövs i trafiken

Ofta kan man höra kommentarer om polisens trafikövervakning. -Hastighetsöverträdare kan de jaga men de riktiga bovarna går fria, är en typisk åsikt.

Men polisens övervakning och lagföring av dåliga beteenden i trafiken är viktig. Det handlar om att rädda liv. Nu på kvällen nås vi av ett tragiskt telegram:
En kvinna avled sedan lasten på taket på bakomvarande bil lossnat i samband med en kökrock vid Tingstadstunneln i Göteborg på söndagseftermiddagen. Lasten bestod av byggskivor som vid smällen med kraft for in genom bakrutan på bilen där kvinnan satt.
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har rätt — men du missar ändå poängen.

Problemet med trafikövervarningen är ju just det att den så totalt är inriktad på hastighetskontroller. Jag har haft körkort i 26 är och jag har råkat ut för EN nykterhetskontroll. Last har jag aldrig sett någon polis kolla. Och avstånd skall vi inte tala om!

Risken att något händer om man kör 10, eller t o m 20, km för fort är oändligt mycket mindre än att något händer om man kör full. Och skulle något ändå hända så är det med stor sannolik en singelolycka, medan den fulle löper betydligt större risk att köra ihjäl någon annan. Samma sak med för korta avstånd och dåligt surrad last.

Jag försvarar inte fortkörning, men proportionellt får den för stor del av trafikpolisens tid. Fler nykterhetskontroller, tack, och en rejäl kampanj för att öka avstånden. Det känns mer och mer obehagligt med alla som "ligger och slickar en i baken", särskilt när det är stora långtradare som inte har en chans att stanna på en femöring.

Per Westberg sa...

Jag har haft körkort i 29 år och stoppats i nykterhetskontroll fyra gånger. Det är alldeles för lite.

Hastighet är inte oväsentligt och inte sällan finns ett samband med knepigt beteeende.

Den automatiska hastighetsövervakningen som vi nu fått frigör resurser till den allmänna övervakning du efterlyser.