2007-09-01

Så hanterar media media

Allvarligt för trovärdigheten
Aftonbladet och TV3:s Insider anklagar nu på morgonen TV 4-journalisten och juristen Trond Sefastsson för att ha tagit emot pengar i löfte om att rentvå en dömd narkotikabrottsling från anklagelser. Sefastsson fick 2001 Stora journalistpriset 2001 efter ett inslag som ledde till att den för mord livstidsdömde Yasser Askar (Broder Tuck) fick resning och friades. Genom Kalla Fakta har Sefastsson fortsatt sin kamp för enskilda dömda och i maj avslog Högsta domstolen en begäran om resning i fallet "Ari Mattinen" som dömts för mord genom att ha knuffat en kvinna genom ett fönster i Jakobsberg.

Sefastssons grävande journalistik måste nog i mångt sägas ha påverkat årets animerade debatt om rättsväsendet där justitiekansler Göran Lambertz antytt rättsröteinslag.

Mot denna bakgrund, där vi ser hur skicklig journalistik utgör ett inslag i kampen för rättssäkerhet, är anklagelserna mot Trond Sefastsson otroligt allvarliga. Men det gäller att ha is i magen. Risken är stor att anklagelserna mot Sefastsson är grundlösa. Uppgiftslämnarna brukar inte direkt hänföras till kategorin "sanningsvittnen".

Media hanterar media
Men det är också intressant att se hur media agerat. De två bröderna Aschberg, Rickard på Aftonbladet och Robert på Strix Television, har samverkat och grävt fram skandalen. Sefastssons arbetsgivare, TV 4, får kännedom om den kommande historien och skickar ett pressmeddelande sent på fredagskvällen. Precis som alla andra företag i en krissituation försöker man förekomma bomben som man vet ska detonera. Expressen fångar upp detta pressemddelande och blir därmed före Aftonbladet som antagligen "tvingas" släppa historien en dag före plan. En fördel med "läckan" är att Sefastsson själv får chansen att förklara sig och vi har alltså även hans version innan tv-sändningen.

Bisysslors förbannelse
Min torra kommentar just nu är att den eviga bissysleproblematiken spökar i kulisserna. Sefastsson har haft juridisk byrå samtidigt som han är grävande journalist. Funkar det?

Sannolikt nej.

Han borde ha koncentrerat sig på sitt jobb och låtit bisysslorna inskränka sig till en framgångsrik föreläsar- och lärargärning. Vissa yrken går inte att kombinera. Som polis kan du inte sälja säkerhetstjänster, som läkare är det tvivelaktigt att jobba som läkare (läs om Anna Sjödin, läkare och bisysslor) och som präst är möjligheten till egen byrå liten.

En journalist arbetar med att finna och beskriva sanningen. Den praktiserande juristen däremot ska stödja och hjälpa sin klient. Sanningen överskuggar inte uppdraget. Rollen som journalist och grävande reporter går inte att kombinera med rollen som juridiskt biträde.


TV4, TV 4-reporter avstängd
Aftonbladet, TV-stjärna anlitade torped

UPDATE: Jag missade att SvD refererade TT-telegrammet redan på fredagskvällen liksom DN som fångar upp TV 4:s pressmeddelande

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

ajaj. sefastsson är en förebild sedan många år tillbaka, hoppas detta reder ut sig.

Per Westberg sa...

Det får vi verkligen hoppas. Han är ju analytisk och förenar sin juridiska kompetens med den journalistiska arbetsmetoden.