2007-09-22

Tolgfors är baptist

Sten Tolgfors har en likhet med presidenterna Harry S Truman, Jimmy Carter och Bill Clinton. De är alla baptister.

Jag läste i går i Svenska Missionskyrkans och Svenska Baptistsamfundets tidning Sändaren att den nya försvarsministern Sten Tolgfors är baptist. Detta faktum bekräftas i tidningen av en lokal pastor i Örebro och det är naturligtvis en av förklaringarna till att försvarsministern som ung vägrade bära vapen.

regeringens webbplats anges Tolgfors medlemskap till Moderata Samlingspartiet, Svenska Röda Korset och Rotary International men den sympatiska församlingen i Örebro har man tydligen glömt.

Idag finns drygt 17 200 baptister samlade i cirka 225 församlingar i Sverige. Baptister har genom sin öppna attityd tvivelsutan spelat stor roll i kampen för demokrati och religionsfrihet. Medborgarrättsledaren och baptistpastorn Martin Luther King Jr (1929–68) är kanske ett av de tydligaste exemplen på detta.

Läs notisen - Baptistsyskon

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Riktigt så enkelt är det nog inte. Ett flertal av Ku Klux Klans medlemmar var också baptister, liksom t ex Billy Graham. Det är stor skillnad på baptister från amerikanska södern, de från norra USA och svenska baptister (som i sin tur är uppdelade). Nu råkar jag ha släkt som är mer insatta än jag i den röran och det är väl inte omöjligt att nån av dem kommer att kommentera saken.

Per Westberg sa...

Inte visste jag att Billy Graham var baptist. Jag var helt övertygad om att han var pentecostal.

Det ligger nog i sakens natur att just baptister går åt skilda håll.