2007-09-29

Partierna har också ansvar


Den socialdemokratiske riksdagsledmoten Hans Hoff reagerar nu på den politiska siutationen i Sundbyberg. Två moderata kommunpolitiker valde att lämna moderaterna för att bli socialdemokrater. Därmed fick Sundbyberg en socialdemokratisk kommunstyrelseordförande.

Hoff uttalar i SvD att han vill att partierna ska få större makt över platserna i de valda församlingarna så att plötsliga avhopp inte kan förändra majoriteterna. .– Ska man prata klartext ska partiet kunna avsätta en person som lämnat partiet, säger Hans Hoff.

Det är bra att Hoff tar bladet från munnen samtidigt som han noterar komplikationerna som uppstår då vi i realiteten har personvalsinslag i vårt valsystem.

Men en fråga kvarstår från Sundbyberg. Att två moderater blir förbannade över sitt parti och ledarskapet kan var förståeligt. Det kan också vara förståeligt att dessa väljer att votera med socialdemokraterna. Men om jag förstår saken rätt har exmoderaterna blivit socialdemokrater på riktig. Borde inte det socialdemokratiska partiet ställa lite högre krav på ideologisk motiverad övertygelse innan man tar emot nya partikamrater. Att sverigedemokraterna i Helmsta tar emot en avhoppad moderat är inte särskilt förvånande men att socialdemokraterna gör det är anmärkningsvärt.
På sin webbplats skriver Hans Hoff som är från Slöinge i Halland: -
Jag försöker så långt det går att prioritera umgänge med familj och vänner samt hålla mig i form genom att motionera.
Och någon slö inge är inte Hoff. Han kommer att motionera om saken. Den är tyvärr nte tillgänglig på webben ännu.


Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst har han en poäng. Men - och det är ett stort men - varje folkvald har också ett ansvar för att förvalta sitt mandat på bästa sätt.
I Sumpan har de borgerliga partierna kunnat samsas eller enas kring elementa (och jag har en del insyn i den röran), vilket ledde till att man importerade blivande kommunalråd, vilket är en skandal av samma dignitet.
Moderaterna hade kunnat lösa det här på ett annat sätt, men valde att inte göra det, och vi har inte sett alla detaljer i den röran än.
Men visst ska det diskuteras. Lite kul är det ju att det blir ett sabla gafflande om Sundbyberg från de borgerliga. Det hade varit klädsamt om de haft samma synpunkter när majoriteten i Sörmlands vändes på samma sätt. Men just det ja, då var det borgarna som fick makten till skänks.
En helt annan sak...

Per Westberg sa...

Sörmland har jag missat och liksom dig förvånades jag över att Genfors flyttade till Sumpan för att bli kommunalråd. Men samma sak hände i Stockholm där Ulf Kristofersson plötsligt dök upp som nyinflyttad.