2007-09-29

Kor är heliga

I senaste numret av Djurens rätt (5/2007, finns inte på nätet) har man en intervju med den tidigare miljöministern i Indien, Maneka Gandhi (svärdotter till Indira Gandhi). Hon är starkt engagerad i djurrättsfrågor och miljö och berättar bland annat om de problem som kommer att uppstå när allt fler indier anammar den västerländska livsstilen och börjar äta kött. Det är sannolikt att Maneka Gandhi har rätt när hon säger att en vegetarisk livsstil är det enda som kan stoppa den globala uppvärmningen.

Ordet helig är ett helig ett mångtydigt ord som vi nog oftast använder som benämning på något som tillhör den gudomliga sfären. Det är därför underbart att läsa Maneka Gandhis okomplicerade svar på frågan om kor är heliga. Hon svarar:
- Det är självklart att de är heliga! Deras dynga används för att berika jorden, bygga våra hus, elda våra lampor, våra spisar och för att hålla borta myggorna. Kornas urin används både som pesticider* och som läkemedel. Kornas kärror tar skörden till marknaden och gör att priserna kan hållas nere och att oljeberoendet blir mindre. Kornas mjölk ger mat åt människor, även om jag inte är anhängare av mjölkproduktion. Hela vår ekonomi är beroende av dem.
Det är klart att kor är heliga

* Pesticider är kemiska bekämpningsmedel.

Maneka Gandhi på Wikipedia

Inga kommentarer: